18 döda i gerillattack i Irak

Fjärrstyrd bomb utlöstes mot dansk hjälpstation

NYHETER

Flera angrepp på lördagen i Irak tog minst 18 liv varav tre soldater från USA.

I Basra utlöste någon en fjärrstyrd laddning mot danska Folkekirkens nödhjälp, dock utan att något dödsoffer tycks ha krävts.

Laddningen i Basra detonerade intill en av det danska biståndsorganets bilar, uppgav nyhetsbyrån Ritzau. Folkekirkens nödhjälp reparerar el- och vattenanläggningar och attentatet tros inte ha varit särskilt riktat mot danskarna.

En bilbomb dödade nio irakier utanför en polisstation i Mosul i norra Irak. Sju av de döda var civilpersoner och två var poliser, uppgav irakisk polis. 45 människor skadades. Uppgifter tydde på ett självmordsattentat.

Bilbomb i Mosul

Bilbomben exploderade i centrum av Mosul och förvandlade polisstationen till en rykande ruin.

300 irakiska poliser har dött vid angrepp sedan diktatorn Saddam Hussein störtades i april, har landets interimsregim rapporterat.

På lördagskvällen slog en granat eller en raket ner i ett tättbefolkat område med många palestinska flyktingar i Bagdad. Minst fem personer ska ha dött i explosionen.

Vem som genomförde attacken mot lägret var oklart. En eldstrider bröt ut när irakisk polis och amerikanska patruller anlände för att skingra en panikslagen och rasande folkmassa.

- Var kom denna raket ifrån - från amerikanerna? ropade några av de dödas anhöriga.

En attack mot en fordonskolonnen mellan Tikrit och Kirkuk dödade tre USA-soldater, uppgav militära källor.

249 döda amerikaner

Sedan USA:s president George?W Bush den 1 maj hävdade att striderna i princip var över har 249 amerikaner dödats av gerillan i Irak, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

En partipolitiskt aktiv turkmen sköts tidigare på lördagen ihjäl i staden Taza söder om Kirkuk. Taza har huvudsakligen turkmensk befolkning. Mannen var aktiv i en turkmensk organisation som aktivt motarbetar planerna på federalt styre i Irak. En partikamrat till honom skottskadades.

Det var oklart vem som beskjutit männen, men turkmenernas politiska ambitioner går på tvärs med kurdiska planer för området. I norra Irak vill framför allt kurder se en federal indelning av landet - det skulle befästa det självstyre som kurderna har alltsedan kriget vid Persiska viken 1991.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM