Skolor hyr ut plats för mobilstationer

Föräldrar och personal visste inget om masterna

NYHETER

Skolor i Stockholm hyr ut sina utrymmen till basstationer för mobiltelefoni.

Varken personal eller föräldrar har informerats trots att basstationerna funnits där i flera år.

På 19 olika grund- och gymnasieskolor i Stockholm finns det 26 basstationer utplacerade, skriver Dagens Nyheter. Basstationer är till för gsm-nätet och finns ofta på vinden med antenner åt olika håll.

Men skolledningarna har inte haft möjlighet att påverka beslutet om basstationernas placering. Varken personel eller föräldrar till eleverna har nämligen vetat om att de funnits där.

Litar på testresultat

Det är det kommunala bolaget Sisab som äger skolbyggnaderna och därmed ansvarar för uthyrningen. Uthyrningen ger en inkomst på 733 660 kronor, uppger DN.

Sisab försvarar sitt beslut med att de tagit del av Statens strålningsinstituts, SSI, bedömning om strålningsrisker. Och myndigheten anser att det i nuläget inte finns några vetenskapliga bevis för att strålningen påverkar människor, så länge som man håller sig inom gränsvärdena. Men SSI säger också att de inte tycker att den kunskap som finns räcker.

Föräldrarna oroliga

Basstationerna oroar föräldrarna. Flera som DN pratat med tycker att det är ”provokativt”, att beslutsunderlaget är dåligt eftersom man vet alltför lite om strålningens effekter och att man borde välja var basstationerna ska sitta.

– Skolan är ju uppenbart en olämplig placering, säger en pappa.

Sisabs vd har agerat sedan debatten drog igång. Inga nya kontrakt kommer nu att skrivas och de gamla sägs upp allt eftersom de löper ut.

Alexandra Forslund

ARTIKELN HANDLAR OM