Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Barnflickan återvänder - pastorns fru avrättas

Församlingens inkomster kommer framför allt från medlemmarna som förväntas ge "tionde" - en tiondel av sin inkomst före skatt.

I dag finns ett 90-tal döpta medlemmar i församlingen. Till det kommer barnen.

Sedan pastorn tog över ledningen har hans predikningar blivit allt mer reaktionära. Så här förkunnade han vid ett tillfälle:

"En man är mycket starkare än en kvinna. Sedan kan man ju fundera på vad det är att skryta med, att en kvinna klarar av att föda barn, när det är kvinnans synd som gör att hon får föda barn med smärta."

Andra gånger uppmanade han till aga av barn:

"Jag tycker inte att du ska hämta en granruska och slå ditt barn med, men jag kan helt ärligt säga att trots att det finns lagstiftning i det här landet, tycker jag inte alls att det är fel att aga sitt barn."

"Den som spar på riset hatar sin son."

 

Pastorn engagerade sig också i Mellanösternkonflikten, han gav den israeliska regeringens politik sitt helhjärtade stöd.

Han har sagt:

- Nyhetssändningarna ljuger om Mellanösternkonflikten, de ljuger så de blir svarta på tungan.

Han blev inbjuden till den israeliske ambassadören Zvi Masels representationsvåning i Stockholm. På bilder poserar pastorn stolt vid sidan av ambassadören, som blivit så omdiskuterad efter bråket på Historiska museet.

De yngre kvinnorna i församlingen drogs till den karismatiske ledare som pastorn nu blivit. Sedan hustrun dött dröjde det inte länge förrän hans blickar riktades mot "Kristi bruds" lillasyster.

Hennes planerade bröllop med en annan man ställdes plötsligt in. Inbjudningskorten till bröllopet var tryckta och lokalen för festen var bokad.

Församlingen bestämde i stället att den 20-åriga kvinnan skulle gifta sig med pastorn.

Men pastorns nära relationer till andra kvinnor i församlingen upphörde inte.

En ung nyskild kvinna flyttade in i parets hem. Hon blev familjens barnflicka och förbedjare åt pastorn.

 

Han inledde, enligt källor, en affär med kvinnan. De brukade lämna Knutby tillsammans om nätterna. För att be, sa pastorn.

I november förra året attackerade barnflickan pastorns fru med en hammare. Ett svartsjukedrama, säger flera personer i Knutby.

Efter överfallet förvisades hon ur församlingen.

Pastorn ska under det senaste åren allt mer ha stigit fram som församlingens envålds-

härskare samtidigt som "Kristi brud" försvunnit ur församlingens dagliga liv.

- Han har blivit mer och mer mytomspunnen, säger en person med insyn i församlingen.

Tidigare var han alltid närvarande under hela församlingsmötena. Men den senaste tiden har han trätt in först under gudstjänsterna och hans predikan är kvällens höjdpunkt.

- Han kommer in som en megastjärna.

Församlingen är uppdelad i celler, där man ber och studerar tillsammans.

Det är bara cellernas ledare som får ha kontakt med pastorn.

- Han har blivit så fin att man inte bara kan gå fram och prata med honom. Han är för stor för det.

De som har haft inblick i församlingen en längre tid säger att hans status i dag är ungefär som den "Kristi brud" hade innan hon drog sig tillbaka.

Pastorn inledde i hemlighet en ny relation med en kvinna i församlingen som han bodde granne med. Hon var gift med en 30-årig man i församlingen som hon dock separerat från för ett år sedan.

     

På natten den 10 januari återvände den förvisade barnflickan till Knutby. Pastorns 23-åriga hustru dödades med två skott i huvudet och ett nära underlivet.

Den nya älskarinnans make sköts i ansiktet, men överlevde.

Barnflickan greps dan därpå i sitt hem i Småland och häktades för mordet och mordförsöket bara några dagar senare.

 

Onsdagen den 28 januari greps även pastorn och hans 26-åriga älskarinna tillsammans i ett hus i Knutby - båda misstänkta för att vara inblandade i mordet.

Efter gripandet har församlingen och pastorns närmaste slutit upp bakom honom.

Pastorn ringde sin bror dagen innan han greps.

- Vi pratade som vanligt. Han talade om att han varit i väg och ordnat med begravningen av sin hustru. Han sa att det var jobbigt, säger brodern.

Pastorn berättade också att han skjutit upp datumet för begravningen, som var inplanerad tre dagar senare. Han sa aldrig varför.

Barndomsvännerna i Kristinehamn är chockade över att vad som hänt i Knutby.

- Jag är helt mållös inför det här. Det stämmer inte alls in på hur han var som ung. Han var en helt vanlig kille från ett brukssamhälle. Han skulle aldrig kunna komma på de här dumheterna själv, säger en av dem.

- Det är som en dålig deckare. Och det har bara blivit värre och värre. Det känns så tragiskt. Han hade en stor potential.

Dan Salomonsson, pastor i pingstkyrkan i Uppsala, fick tidigt i höstas signaler om att allt inte stod rätt till i församlingen i Knutby.

Oroliga föräldrar ringde och sa att de förlorat kontakten med sina barn som gått med i sekten.

Han fick höra att församlingen hade isolerat sig, att det styrdes auktoritärt, att "Kristi brud" var en levande människa och inte som, vilket är det vanliga, en beteckning på en hel församling.

Han träffade den nu häktade pastorn på en restaurang i Uppsala i oktober och ställde en del frågor om församlingen.

- Pastorn bekräftade att en viss kvinna var Kristi brud.

- Han var artig och trevlig. Han svarade på mina frågor. Men det kändes inte bra.

- Jag har aldrig mött en liknande lära. Allt är made in Knutby.

 

Snön föll över ett råkallt Uppsala i fredags eftermiddag när pastorn häktades, dagen efter det att hans älskarinna hade häktats.

Advokat Ola Nordström hävdade att pastorn var oskyldig.

Det tog bara tio minuter för rätten att komma fram till att pastorn på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till mord på sin hustru och medhjälp till mordförsök på sin älskarinnas man.

Thomas Gustafsson, Oisín Cantwell, Fatima Johansson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet