Dykare letar efter vapnet vid Ölandsbron

Sökandet tillfälligt avbrutet på grund av dåligt väder

NYHETER

Kustbevakningen har dykt efter mordvapnet vid Ölandsbron.

- Vi har inte hittat vapnet. Dykningarna avbröts på grund av väderförhållandena i Kalmarsund, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Foto: MATHS BOGREN
Här har dykare från kustbevakningen i Karlskrona letat efter mordvapnet. Dykningarna, som har fått avbrytas på grund av det dåliga vädret, ska återupptas.

Mordvapnet i Knutbydramat har länge förbryllat polisen. Den 26-åriga barnflickan som erkänt mordet och mordförsöket har sagt att hon fått det av "okända män".

I förhör har hon berättat hur hon kastade revolvern i Kalmarsund. Polisen har anlitat kustbevakningen som dykt efter revolvern, men utan resultat.

Den kraftiga isen tillsammans med kulingvindar gjorde att dykarna fick avbryta sökandet tillfälligt.

- Dykningarna ska återupptas när väderförhållandena tillåter det. De som ska utföra uppdraget styr själva över arbetet. Det viktiga nu är att finna vapnet, säger Christer Nordström.

Kustbevakningen i Karlskrona har 17 dykare till sitt förfogande som är utbildade i subkriminologi. Till sin hjälp har de en fjärrmanövrerad undervattensfarkost med kamera och en undervattensradar.

Kan spåra ägaren

Trots att mordvapnet fortfarande saknas finns det andra sätt för polisen att spåra ägaren.

Sedan två år tillbaka finns en databas för identifiering av skjutvapen, hylsor och patroner. Databasen, Ibis (International bullet identification system), är en gemensam databas för Sverige, Norge och Danmark där spår i kulor och patronhylsor jämförs med material, som tillvaratagits i samband med andra brott.

Datasystemet infördes under 2002 och sköts i Sverige av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Samtliga kulor som kommer in till SKL registreras i Ibis.

Men Uppsalapolisen är förtegen om något resultat.

- Vi kan inte gå in på några av de företagna undersökningar, men alla gängse rutiner följs i vad mån det kan ske, säger Christer Nordström.

Kusinen säljer vapen

Den 32-årige pastorns norska kusin är vapenhandlare och tävlingsskytt. Den norska polisen har undersökt släktingens vapenregister.

- Polisen bekräftar att jag aldrig givit eller sålt något vapen till pastorn, säger kusinen till norska VG.

Han är inte misstänkt för något brott och är nu upprörd över att den svenska polisen inte kontaktat honom innan de gick ut i media.

- Vi handlar inte med handeldvapen, så det är bara snack alltihop, säger kusinen.

Han berättar att det var mycket länge sedan han träffade pastorn.

- Vi har nästan inte haft någon kontakt med varandra. Jag vet att han varit här uppe, men jag har inte träffat honom, säger han.

Hon åkte en omväg på 17 mil för att göra sig av med mordvapnet

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Mattias Lundell, Annika Sohlander, Zendry Svärdkrona, Ingar Johnsrud