Nya förhör med kvinnan som erkänt

Advokaten: ”Det jobbiga kom ikapp henne”

NYHETER

UPPSALA

Polisen har hållit nya förhör under helgen med den 26-åriga kvinnan som misstänks för morddramat i Knutby.

  - Det var jobbiga förhör. Hon blev lite tagen, säger kvinnans advokat Christer Söderberg, till TT.

  Egentligen var det inte planerat att hålla några förhör under helgen med de tre misstänkta, men i lördags hölls ett förhör med den 26-åriga kvinnan som misstänks för mordet på en 23-årig kvinna och mordförsöket på en 30-årig man i Knutby.

  - Vi lever lite i ovisshet huruvida tingsrätten tänker besluta om en rpu (rättspsykiatrisk undersökning) eller inte. Att vi haft förhör nu under helgen var utifall att hon skulle åka i veckan och inleda en rpu, säger Christer Söderberg.

  En rättspsykiatrisk undersökning kan ta flera veckor.

  Kvinnan har redan genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning. Det är en mindre psykundersökning och den visade att kvinnan kan ha varit allvarligt psykiskt störd när mordet förövades.

Berättade mer

  Kvinnan förhördes under drygt tre timmar.

  - Det var en genomgång igen av allt fram till händelsen i januari. Det var lite mer detaljerat och innehöll lite mer kringuppgifter. Hon berättade mer, säger Christer Söderberg.

  Stundtals blev den 26-åriga kvinnan illa berörd.

  - Det var jobbiga förhör och hon måste stålsätta sig för att gå igenom de jobbiga delarna. Hon skärmade av sig och berättade väldigt konkret, men det jobbiga kom i kapp henne. Hon blev lite tagen, men jag pratade med henne på söndagsförmiddagen och då mådde hon bättre.

Lägga upp försvar

  Christer Söderberg har börjat att skissa på hur han ska lägga upp hennes försvar. Han berättar att 26-åringen inte ändrat sin historia på någon avgörande punkt och kvinnan säger fortfarande att hon var ensam om att utföra brotten.

  - Hon upplever det inte som att de andra skulle haft någon del i detta.

  TT: Om det skulle visa sig att hon blivit styrd av någon, kan det påverka straffpåföljden för henne?

  - Det är en hypotes som slagit mig och som jag funderar vidare på. Men min klient har inte gett uttryck för att hon har upplevt det så.

  Delar av förhören kretsade även kring mordvapnet och hur kvinnan införskaffade det.

  - Men det togs upp väldigt flyktigt och vi kommer antagligen att återkomma till det. Vi gick inte in igen på var hon har kastat det utan det är klarlagt så det är inte mycket att orda om.

Sökt av en tredjedel

  Kvinnan har uppgett i förhör att hon slängt vapnet vid Ölandsbron. Kustbevakningens dykare har sökt där, men har ännu inte hittat något vapen, rapporterar Aftonbladet.

  - Vi dök där den 22 januari, men vädret gjorde att vi fick avbryta. Det frös på väldigt snabbt, säger Joakim Håkansson, vakthavande befäl vid kustbevakningen i Karlskrona, till TT.

  Dykarna har redan sökt av en tredjedel av det misstänkta området.

  Sökandet börjar igen så fort isläget ser bättre ut, troligtvis redan under veckan som kommer.

  I mordutredningen sitter nu tre personer häktade; två 26-åriga kvinnor och en 32-årig man. I veckan är det tänkt att förhören med de övriga två häktade ska fortsätta.

Läs också:

Fredrik Gunér/TT