Fortsatt flygstrejk måndag morgon

Inga förhandlingar hölls i helgen

NYHETER

Flygstrejken fortsatte i dag på måndagsmorgon med 85 inställda SAS-avgångar och ett 20-tal försenade. – Inga föhandlingar har hållits och vi kommer inte att ta initiativ till några, säger Per Winberg, ordförande för Transport

Konflikten mellan Flygarbetsgivarna och Transport gäller flera delar.

Förra veckan kom budet att det gällde teknikerfrågan. Enbart tekniker ska få utföra visa jobb.

Senaste beskedet är det gäller lönefrågan. Eftersom koncernen SAS gått dåligt har man velat frysa lönerna.

Det går inte transport med på utan vill ha en månadshöjning med 775 kronor.

– Man vill göra det här enkelt. Men det gäller en rad frågor. Det är höjningen på 775 kronor, arbetstidsförkortningar, lokala uppgörelser. Och teknikerfrågan. Vi har inga planer på att ta nya initiativ till förhandlingar, sa Per Winberg, Transports ordförande på måndagsmorgonen.

Tranport organiserar lastare, mekaniker och flygtekniker.

Inte heller från Flygarbetsgivarnas finns det några initiativ till nya förhandlingar.

– Inte i nuläget, nej. Inget händer. Men vi har möte internt om detta varje dag. Vi vill ju helst se att det här löser siig så fort som möjligt, säger Jonas Bernunger, förhandlingschef på Flygarbetsgivarna.

800 lastare

På strejkens första dag, i fredags, fick 6 000-8 000 SAS-resenärer fick boka om eller välja andra flygbolag när uppemot 800 lastare lade ner arbetet på 13 flygplatser runt om i landet. Samma sak upprepas i dag måndag.

775 kronor i månaden

Strejken gäller också SAS dotterbolag Braathens, Spanair, SAS Comuter, Wideroe, Snowflake och Blue 1. Skyways, som SAS äger 25 procent av, berörs inte.

Medlarna har tidigare föreslagit lösningar om att återta försämringar i arbetstider och lönetillägg som SAS genomfört för Transports medlemmar. Men det sprack på en punkt som handlar just om att tekniker, och enbart tekniker, ska få utföra vissa arbetsuppgifter - i grunden huruvida SAS ska ha bättre möjlighet att rationalisera verksamheten bland verkstadspersonalen.

Så länge medlarna inte lyckas upprepas punktstrejken varje måndags- och fredagsmorgon. Är en uppgörelse inte klar den 23 februari trappas strejken upp.

Så slår flygstrejken

Alexandra Forslund, TT