"Jag är supergay"

Ambassadören Sverker Åström blev Årets homo

1 av 5 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
prisade Sverker Åström prisades i går som Årets homo vid tidningen QX.s gaygala på Hamburger Börs i Stockholm. "Jag är supergay", skrattade den tidigare ambassadören. Elin Eks rollfigur Grynet utnämndes till Årets hetero. "Jag tycker det här priset står för solidaritet och det är fantastiskt roligt att just Grynet fick det", säger hon.
NYHETER

I natt festade den svenska kändiseliten på gaygalan 2004.

Tv-stjärnan Lotta Bromé firade att hon utsågs till årets tv-personlighet.

- Jag älskar dig, Jessica, sa hon och kysste sin flickvän.

Gårdagens stora gaygala på Hamburger Börs i Stockholm blev stjärnspäckad. För sjätte året i rad prisade gaytidningen QX:s läsare sina favoriter i den svenska homovärlden.

I vimlet syntes politiker som Thomas Bodström, Mona Sahlin och Gustav Fridolin samt kändisar som Åsne Seierstad, Christer Lindarw, Alcazar, Jan Malmsjö, Carl Jan Granqvist, Kim Kärnfalk och Rikard Wolff.

Galan, som sänds i SVT den 7 februari, leddes av Annika Lantz, en ikon för många i gayvärlden.

- Jag var tvungen att ligga med Grynet för att få det här jobbet, skojade hon.

"Jag är okej som jag är"

På scen delades det ut en rad priser i olika kategorier. Det mest rörande tacktalet stod programledaren Lotta Bromé för. Hon fick priset som Årets tv-personlighet.

- Jag vill tacka min redaktion på Söndagsöppet, för de har fått mig att förstå att jag är okej precis som jag är, sa hon med tårar i ögonen.

Under natten festade hon med sin flickvän Jessica Karlsson. På dansgolvet tittade tjejerna varandra i ögonen innan de plötsligt

kysste varandra.

- Jag älskar dig, utbrast Lotta lyckligt.

Grynet: Ta ingen skit!

Det mest prestigefyllda priset under galan var Årets homo. Det gick till förre ambassadören Sverker Åström, 88, som gick ut öppet och sa att han var gay först förra året.

- Det här trodde jag aldrig när jag växte upp. Men den här utnämningen måste ses i ett större sammanhang. Det har skett ett ökat erkännande och det är viktigt att visa att vi som är gay är en stor del i det svenska samhället, sa han.

Årets hetero blev Elin Eks populära SVT-figur Grynet.

- Kom ihåg, ta ingen skit, sa hon och fick jubel och stående ovationer av den glada gaypubliken.

De här fick också pris

Daniel Nyhlén