Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

- Resultatet är fantastiskt

Billström hoppas slippa fler minus i snöbudgeten

    För 34:e året i rad återvänder Aftonbladet till Snöbänken.

För Annika Billström (s) är det första gången som hon får stå till svars för hur förra årets snöröjning i Stockholm fungerade.

    Traditionen började med en nyhetsartikel den 16 januari 1970.

Dåvarande finansborgarrådet P-O Hanson (fp) hade byggt sin budget på att det inte

skulle komma mer än 90 cm snö under 1970.

Men redan den 15 januari hade det fallit 70 cm och den havererade

budgeten gjorde att stan riskerade en skattehöjning med

25 öre.

Budgeten överskreds sedan med då hisnande 17 miljoner kronor.

    Sedan dess har Aftonbladet varje år satt finansborgarrådet på Snöbänken för att diskutera vinter och snöröjning i Stockholm.

Förra året fungerade snöröjningen i Stockholm väldigt bra jämfört med 2002 då det blev 21 miljoner minus i snöbudgeten.

Annika Billström tycker att stadsdelsnämnderna har skött sig utmärkt och är nöjd med snöbudgeten som överskreds med 3,2 miljoner kronor.

2004 En glad Annika Billström tar för första gången plats på Aftonbladets Snöbänk. Förra årets snöbudget visar -3,2 miljoner vilket är en klar förbättring jämfört med 2002 då resultat blev -21 miljoner.   2004 En glad Annika Billström tar för första gången plats på Aftonbladets Snöbänk. Förra årets snöbudget visar -3,2 miljoner vilket är en klar förbättring jämfört med 2002 då resultat blev -21 miljoner. "Framöver kommer vi nog att slippa se några fler minusresultat", säger Billström. Foto: Lars Rosengren

Förra året satt finansborgarrådet Carl Cederschiöld (m) för åttonde och sista gången på Snöbänken. Snöröjningen år 2002 var kaosartad och han kände sig bekymrad.

Cederschiölds efterträdare, Annika Billström (s), känner däremot glädje när hon ser tillbaka på hur snöröjningen fungerade i Stockholm förra året.

- Det blev bara minus 3,2 miljoner i snöbudgeten. I fjol hade stadsdelsnämnderna ett underskott på 315 miljoner kronor, det preliminära bokslutet visar att de nu gått 40 miljoner plus, vilket är helt fantastiskt. Framöver kommer vi nog att slippa se några fler minusresultat, säger hon.

Tretton av de arton stadsdelsnämnderna redovisar plus i snöbudgeten, fem har underskott.

"Bättre med lokal kunskap"

Stadsdelarna har tidigare haft problem med entreprenörer som bland annat skickat i väg folk på julledighet när det snöat som värst. Enligt Billström fungerar det bättre sedan några av dem bytts.

Carl Cederschiöld krävde att ansvaret skulle flyttas till gatu- och fastighetskontoret.

Annika Billström tycker inte det:

- De som har hand om verksamheten lokalt i stadsdelsnämnderna har mycket bättre kunskap om vägarna och vad som ska prioriteras än vad man har centralt, säger hon.

Åsa Hansson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet