244 trampades till döds i Mekka

1 av 2 | Foto: REUTERS
HJÄLP TILL SLUT En av de många skadade pilgrimerna i staden Mena tas om hand av saudisk vårdpersonal. 244 människor trampades till döds och många skadades då människor samlades för att utföra en ritual som ingår i vallfärden.
NYHETER

MEKKA

Från två håll trycktes de stenkastande muslimska pilgrimerna ihop.

244 personer trampades ihjäl. Ännu fler skadades.

- Vi kastade sten på Satan och jag såg tydligt paniken som plötsligt började sprida sig, säger en norsk-pakistanier som befann sig mitt i tragedin.

Olyckan inträffade i går, på den sista dagen av Hajj, Eid, själva glädjedagen. I enlighet med sin tro ska muslimer på pilgrimsresa till Mekka passera på Jamarat Al-Aqabah i Mina-dalen, några kilometer utanför staden, för att kasta sju stenar på pelare som symboliserar Satan.

De fem pelarna är uppbyggda av sten och står intill den 1,6 km långa och flera hundra meter breda Jaramat-bron och det är därifrån stenarna kastas.

Och det var där tragedin inträffade.

2 miljoner människor

- Satan måste ha mått väldigt gott då mina muslimska bröder och systrar blev trampade till döds, säger den norsk-pakistanske mannen.

Han vill inte bli citerad med namn eftersom "jag är så arg på Satan".

Han blev kvar i folkmassan, närmare två miljoner människor, under flera timmar innan han lyckades ta sig loss.

Den största delen av pilgrimerna bor i ett enormt tältläger i Mina. Där finns 44 000 brandsäkra tält.

Enorm säkerhetsapparat

De saudiarabiska myndigheterna har en enorm apparat av säkerhetspersonal och medicinsk personal som är beredd på en katastrof i Mina när alla ska passera, och kasta sten på, Satans pelare.

Vandringen fortsätter sedan i i den heliga staden Mekka.

- Alla åtgärder hade vidtagits för att förhindra en sådan här katastrof men det var Guds vilja, sa Iyad Madani, Saudiarabiens specielle minister för Hajj, vid en presskonferens.

Himlen direkt

Han sa också att de flesta av de döda kom från Saudiarabien och att dessa inte hade tillstånd att delta i pilgrimsvandringen. För att få delta måste man köpa ett tillstånd och detta kostar 3 800 kronor. Iyad Madani talade också om att 272 muslimer har dött av naturliga orsaker. Att dö under en pilgrimsresa betyder att man kommer direkt till himlen.

Vallfärderna har skördat många offer genom åren

Kadafi Zaman