Dykningar efter mordvapnet resultatlösa

Kust- bevakningen: "Vi har bestämt oss för att vi ska hitta vapnet"

NYHETER

Kustbevakningens dykningar efter det misstänkta mordvapnet i Knutby-fallet blev resultatlösa på måndagen.

På tisdag återupptas försöken – om vädret tillåter.

På Kustbevakningen är man säkra på att man kommer att hitta revolvern.

Den 26-åriga barnflickan hävdar att hon kastat mordvapnet från Ölandsbron. Måndagens dykningar efter vapnet blev resultatlösa men fortsätter under tisdagen om vädret tillåter.

Den 26-åriga barnflickan har erkänt att hon sköt ihjäl pastorns 23-åriga fru samt skottskadade dennes 30-årige granne. Vapnet ska hon sedan ha kastat i Kalmarsund när hon körde över Ölandsbron.

Polisen har gett Kustbevakningen i Karlskrona i uppdrag att leta efter revolvern. I helgen tvingades dykarna avbryta sitt arbete på grund av det dåliga vädret, men på måndagen rådde idealiska förhållanden.

– De gick bra men vi hittade ingenting. Vi har haft bra sikt och sökt av ett område på 75 gånger 20 meter, säger Mats Johansson, inspektör på Kustbevakningen.

Tre dykare har varit nere i det nollgradiga vattnet och en person har suttit ovanför i en båt och dirigerat arbetet som inleddes vid tretiden på eftermiddagen och avslutades efter en timme och 45 minuter.

– Vi kommer att fortsätta i morgon om det går. Då ska vi dyka närmare Kalmar.

Vapnet borde ligga kvar

Från polisen har Kustbevakningen fått två alternativa platser som 26-åringen sagt att hon kastat vapnet från.

– Vi har haft med en attrapp som vi kastade i. Den hittade dykarna med detsamma, trots att de inte visste exakt var vi kastat i den, säger Mats Johansson till aftonbladet.se.

Han har gott hopp om att dykarna ska hitta vapnet. Vid tillfället då 26-åringen säger att hon kastat i revolvern var vattnet knappt strömt, 0,3 knop. Dessutom är det bara sju till åtta meter djupt där hon säger sig ha slängt i det.

– Vi har bestämt oss för att vi ska hitta vapnet, säger Mats Johansson. Vi räknar med att en järnklump som väger knappt ett kilo inte kan flytta sig så mycket.

– Det som kan ha hänt är att det sjunkit ner i bottenslam eller lagt sig mellan stenar.

Hur ser botten ut i området?

– Det är en rätt så hård kuperad botten och så ligger det lite byggmaterial kvar, så det finns lite störmoment. Det gör att det är lättast att söka med dykare. Har man bra sikt och det är ljust är dykarnas ögon det bästa.

Dykarna jobbar efter en 75 meter lång, vit kätting som man flyttar framåt allteftersom man sökt av ett område.

Polisen tiger om vapnet

Polisen vill inte avslöja om man gjort några framsteg i att identifiera mordvapnet med hjälp av de kulor som fanns på brottsplatsen.

– Jag kommenterar ingenting av utredningstekniska skäl, säger Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala.

Malin Ekmark, Åsa Asplid