Över 2 000 ännu utan ström

Djup snö och regn försvårar arbetet med att få strömmen åter

NYHETER

Över 2 000 av Vattenfalls elabonnenter i Sjuhäradsområdet var ännu på måndagseftermiddagen utan ström efter helgens oväder.

Trots att 150 personer arbetar med att få strömmen åter och trots att man har 14 bandvagnar till hjälp går arbetet långsamt i den djupa snön.

Efter helgens kraftiga snöfall har träden fallit över elledningarna i Sjuhärad. På måndagseftermiddagen jobbade Vattenfall ännu med att åtgärda felen för de omkring 2 000 som varit strömlösa sedan helgen. Men förutsättningarna var inte de bästa – trots att man fått hjälp från flera andra bolag.

Snön i området är mellan 50 och 80 centimeter djup med ett lager skare som inte bär arbetarna med den tunga utrustningen.

– Därför går det väldigt långsamt nu fastän vi har så mycket folk ute, säger Christel Thuresson, informationsansvarig på Vattenfall eldistribution väst.

Fler drabbades på måndagen

Samtidigt som Vattenfall tog bort omkullfallna träd och bytte ut ledningar som gått av tillkom nya fel. Ytterligare 500 abonnenter drabbades på måndagen när det började regna och tung snö släppte från träden och la sig över ledningarna.

Tillfälliga avbrott kan också uppstå när snötyngda grenar lägger sig över ledningarna och sedan far upp igen när snön ramlat av.

– Vi har fortfarande hopp om att alla högspänningsledningar ska vara i drift igen under natten, säger Christel Thuresson.

– Har man bara ström i delar av huset eller ser att grannarna har ström måste man ringa till oss eftersom det förmodligen uppstått ett lågspänningsfel. Då är det fel på den ledning som är allra närmast huset. Numret till oss står på räkningen.

Tidigare artiklar

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM