Höghus rasade samman i Turkiet

Minst tre döda – flera skadade

Foto: AP/Kerem Pulgat/DHA
Den elva våningar höga byggnaden rymde 36 lägenheter. Det är okänt hur många personer som fångades i rasmassorna när huset kollapsade.
NYHETER

Minst tre människor – däribland en tvåårig flicka – dödades och flera skadades när ett elvavåningshus rasade samman i centrala Turkiet på måndagen.

Ett okänt antal människor misstänks vara fast i rasmassorna, enligt nyhetsbyrån AP.

Det privata tv-bolaget NTV-television säger att en explosion i byggnadens värmepanna kan ha orsakat att höghuset i staden Konya rasade.

Minst 20 personer har räddats ur spillrorna av huset som hade elva våningar och 36 lägenheter. De flesta av dem som räddades hade befunnit sig i den övre delen av höghuset. De uppgavs må relativt bra, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Anatolia.

De skadade har förs till lokala sjukhus medan räddningsarbetare letar med bara händerna och grävutrustning efter fler överlevande.

Räddningsarbetare säger till AP att omkring 50 människor fortfarande kan vara instängda i rasmassorna, men tv-kanlen CNN-Turk uppgav att det kunde vara så många som 150.

Brittiska Sky New sände ut bilder av byggnaden som förvandlats till en enorm hög av plankor och betong.

Byggnaden ska bara ha varit fem år gammal och i bottenvåningen fanns flera affärslokaler. De var dock stängda när raset inträffade.

Tidigare dödliga ras

Kritiker klagar på att flera turkiska byggnader är dåligt konstruerade och att det medfört mycket höga dödstal vid jordbävningar och andra katastrofer.

På söndagen rasade två träbyggnader samma i Istanbul. Då dog sex personer och en skadades. I juni föll ett studentboende samman efter vad man tror var en gasexplosion. Tio studenter dog. I maj dödade 84 studenter när ett studenthem i östra Turkiet inte klarade att stå emot ett kraftigt jordskalv.

Johan Kristensen, Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM