Halkvarning på flera platser i landet

Problem uppstår när temperaturerna stiger

NYHETER

Det råder halkvarning på flera platser i Sverige under måndagskvällen och natten.

Temperaturväxlingar under kvällen gör att packad snö kan förvandlas till isbana.

I Skåne råder risk för vattenplaning.

I de södra delarna av Sverige är de flesta stora vägarna våta och bara. De vägarna kommer att bli bättre när temperaturerna kryper uppåt, men för småvägarna innebär temperaturhöjningen problem.

– Om det är packad snö som smälter kan det bli väldigt halt, särskilt om man får en vattenhinna ovanpå det, säger Nicklas Eriksson på Vägverkets trafikinformation i Jönköping.

– När snön är mer lös brukar den förvandlas till modd och det är inte lika farligt. Den gör mest att det blir spårigt och rycker lite i ratten.

”Provbromsa då och då”

I Södermanland, Örebro, Västmanland, Uppsala och Värmland väntar man lätt snöfall som kan försämrar väglaget ytterligare.

I Värmland kan snön enligt prognoserna övergå till underkylt regn.

Och i Skåne medför mildvädret både risk för halka och vattenplaning.

I norr där vinterväglaget är mer stabilt väntar man problem med snörök bland annat i Norrbotten och Västerbotten, men det blir inte halare.

– Så länge det är riktigt kallt smälter inte snön och då får man inte den här packade hårda ytan, säger Nicklas Eriksson.

Han har några generella tips till dem som ger sig ut på vintervägarna:

– När man ser en mestadels vit vägbana är det inte fel att provbromsa lite då och då. Och det är viktigt att hålla både avstånden och hastigheten, säger han.

Malin Ekmark