Obehörig läkare skrev ut hundratals recept

Nu granskas om några patienter blivit felbehandlade

NYHETER

En 33-årig läkarstuderande har behandlat hundratals patienter trots att han saknar behörighet.

Sjukhuset i Värmland kollade aldrig upp hans bakgrund.

- Vi har brustit i rutinerna, säger en av de ansvariga på sjukhuset.

I fredags kontaktade sjukhusets ledning Socialstyrelsen samt informerade 33-åringens kollegor. Samtidigt påbörjades en granskning av samtliga patienter som den 33-årige läkarstudenten behandlat, skriver Värmlands Folkblad.

Läkarkollegor och patienter tog honom för ambitiös läkarstuderande på praktik. Men han saknade såväl behörighet som tillräcklig utbildning.

Ansvar för patienter

Han har haft ansvar för patienter, ställt diagnoser och skrivit ut hundratals recept.

Under förra året krävde verksamhetschefen in hans studiehandlingar, men hon fick dem aldrig. I maj förra året fick 33-åringen sparken från den kirurgiska avdelningen.

Verksamhetschefen tycker att det är en storm i ett vattenglas.

Studier i Polen

- Han har studerat i flera år och var nästan klar. Såvitt jag kan bedöma har han inte gjort några feldiagnostiseringar, men vi har brustit i rutinerna.

Läkaren själv är upprörd över anklagelserna mot honom, men erkänner att han skrivit under recept då han inte fått tag på ansvarig överläkare.

"Nöjda patienter"

- Det är så klart inte bra, men vad ska man göra när det är många patienter som väntar, säger 33-åringen till norska tidningen Verdens Gang.

- Jag har gjort mitt bästa. Du anar inte hur många tackkort och blommor jag har fått från nöjda patienter.

Han säger att han har har studerat på två universitet i Polen och har ett års studier kvar innan han får kalla sig läkare.

Zendry Svärdkrona