Minst 15 döda vid husras i Turkiet

1 av 2 | Foto: AP ANATOLIA
TRAGIK Plötsligt störtade tiovåningshuset samman. Ingen vet om det beror på byggfusk eller en explosion. Sökandet efter överlevande pågick hela natten.
NYHETER

Plötsligt rasade tiovåningshuset samman.

Minst 15 människor dödades. Uppemot 100 personer saknas fortfarande.

På tisdagsmorgonen sökte räddningsarbetare fortfarande efter överlevande bland ruinerna.

138 personer bodde i huset som rasade samman på måndagskvällen i staden Konya i centrala Turkiet. Vid lunchtid på tisdagen hade 13 döda personer hittats enligt AP, bland dem en 2,5 år gammal flicka. 30 personer har hittills räddats ur ruinerna och förts till sjukhus.

Liten chans hitta överlevande

Många fler, både döda och överlevande, befarades på tisdagsförmiddagen fortfarande finnas kvar i rasmassorna.

De turkiska myndigheterna uppgav för nyhetsbyrån AP att mellan 40 och 100 personer fruktas ligga begravda i ruinerna. Räddningsmanskapet är ytterst tveksamma om de kommer hitta några fler överlevande.

– Det finns bara några få luftfickor, resten är som pulver, säger Hakan Korkut, räddningsarbetare, till AP.

Dålig konstruktion

Enligt nyhetssajten Al Bawaba var huset bara tio år gammalt. Vad som orsakade olyckan var tidigt i morse fortfarande okänt. Flera räddningsarbetare och även vissa myndighetspersoner misstänkte dock att katatrofen orsakats av byggfusk.

Tragedin inträffade på den andra dagen av den stora muslimska högtiden id al-adha, då vänner och släktingar samlas och firar tillsammans. Det är därför oklart hur många som befann sig i byggnaden då den kollapsade.

Johan Taubert, Åsa Asplid, TT