Dödligt gift funnet i amerikanska senaten

"Det är en terrorhandling"

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Det dödliga giftet ricin upptäcktes i postmottagningsrummet hos majoritetsledaren för den amerikanska senaten, republikanen Bill Frist.
NYHETER

Det dödliga giftet ricin har hittats i den amerikanska senaten.

Giftet hittades i ett postrum på måndagseftermiddagen lokal tid och minst 16 personer har kommit i kontakt med pulvret.

– Det har med största sannolikhet skickats i syfte att skada, säger senator Bill Frist.

Ett vitt pulver hittades i ett postrum i den amerikanska senaten strax efter klockan tre på måndagseftermiddagen lokal tid. Experter har undersökt pulvret och av åtta utförda tester visar sex att det rör sig om det dödliga giftet ricin, uppger CNN.

– Från en vetenskaplig utgångspunkt är det här ricin. Det har med största sannolikhet skickats i syfte att skada, säger senator Bill Frist till CNN.

Han anser att händelsen är en "terrorhandling".

Kom med posten

Minst 16 personer har kommit i kontakt med pulvret och de har alla sanerats. Ingen har skadats. Under natten till tisdag kommer senaten besluta om de ska stänga av vissa delar av det aktuella våningsplanet.

Ricinet har troligen kommit in i senaten med ett brev eller paket. Polisen har dock inte lyckats lokalisera den exakta försändelsen ännu.

Ricin är ett starkt dödligt gift som ofta nämns i samband med terrorism. Ett milligram kan ta död på en fullvuxen person och det räcker att inandas giftet för att det ska slå ut kroppens andningsorgan.

Så sent som i oktober förra året hittades ett brev med ricin på ett postkontor i Greenville i South Carolina. Brevet var adresserat till transportdepartementet. FBI har utfäst en belöning på drygt 700 000 kronor till den som kan lämna upplysningar om vem som slickade brevet.

Tidigare artiklar:

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM