Förundersökning kring Anders Björcks nyårsbråk

Nu är även Björck brottsmisstänkt

NYHETER

Landshövding Anders Björck kan ha gjort sig skyldig till brott vid Uppsala slott på nyårsafton när han hamnade i bråk med polisen.

Kerstin Skarp, vice överåklagare på åklagarkammaren i Västerås, har på eget initiativ inlett en förundersökning kring händelserna.

Brottsmisstanken gäller förgripelse mot tjänsteman alternativt våldsamt motstånd mot polis, säger Kerstin Skarp till aftonbladet.se.

– Våldsamt motstånd mot polis är allt som man gör för att förhindra polisens arbete. Förgripelse mot tjänsteman kan jämföras med ett ofredande – att man exempelvis spottar eller knuffar, säger Kerstin Skarp.

Hon bestämde sig för att inleda en förundersökning om Anders Björcks agerande efter att ha läst delar av kollegan Nils Hallonstens förundersökning. Men medan Hallonsten undersöker om polisen gjort sig skyldig till förtal och tjänstefel undersöker Skarp om Björck gjort något olagligt.

– Rent teoretiskt skulle båda fallen kunna leda till åtal och fällningar, säger Skarp.

Klart om några månader

Till att börja med ska Skarp se till att fyra till fem personer hörs för hennes förundersökning, men på tisdagen hade hon svårt att säga hur många det kan bli allt som allt. Hon räknar med att utredningen ska vara klar inom några månader och att hon då kan ta ställning till om hon ska driva ärendet vidare till åtal.

Anders Björck säger till P1:s Lunchekot att han tycker att det är konstigt att de båda åklagarna arbetar utifrån uppgifter i samma förundersökning.

– Det verkar lite konstigt att man inte tar kontakt med mig för att få min version, säger han i intervjun.

– Om det framgår att han är brottsmisstänkt kommer han naturligtvis att höras, säger Kerstin Skarp.

Tidigare artiklar

Malin Ekmark