Metra och Lakrits - de nya åldringarna

Här är läsarnas äldsta husdjur

NYHETER

Den brittiska hästen Badger, 51, är världens äldsta häst.

Men de svenska husdjuren ligger inte långt efter.

Silverstänkta kaniner och hundveteraner som överlevt både bitattacker och cancer slåss nu om platsen som husdjurens äldreman nummer ett.

Putte, 17 år.

I förra veckan korades den brittiska hästen Badger, 51 år, till världens äldsta häst. Nu har Aftonbladets läsare skickat in bilder på sina ålderstigna kelgrisar.

När pappillonhunden Putte nyligen fyllde 17 år var det fest. Enligt matte, Christina Honkanen, har Putte varit frisk hela sitt liv. Och det är korv, köttbullar och kärlek som gjort honom så gammal.

Inte äldre än tidigare

Lotta Gunnarsson arbetar som veterinär på Agria i Stockholm. Hon tror inte att de svenska husdjurens livslängd har ökat något markant de senaste 15 åren, däremot är det mycket möjligt att så skett om man ser på det i ett längre perspektiv.

Vilket husdjur blir äldst?

– Papegojor är de husdjur som har bäst förutsättningar att bli gamla om de sköts rätt.

Hur länge ska man hålla liv i sitt husdjur?

– Det går inte att sätta någon generell gräns. Det beror på hur pigga och glada djuren är, man måste se på hela livssituationen.

När ska man ta beslutet att avliva sitt husdjur?

– Som djurägare har man ansvar för att djuret får ett bra liv. Det ska inte plågas och det har rätt att åldras med värdighet. Men det är väldigt svårt att ta beslutet att låta sitt djur somna, det finns inga kriterier för när, men man ska inte hålla liv i djuret för sin egen skull. Samtidigt är vi ibland för intoleranta - vi tycker att vårt djur ska vara lika piggt som alltid, vi måste inse och acceptera att hunden eller katten blir tröttare ju äldre den blir.

Veterinärens bästa tips

Veterinär Lotta Gunnarsson ger sina bästa råd om hur man får ett gammalt och friskt husdjur.

Åsa Asplid