Bilbomb exploderade i Ryssland

Minst två personer dödades

NYHETER

Minst två personer dödades och flera skadades när en bilbomb exploderade i centrala Vladikavkaz i södra Ryssland på tisdagen, uppger Sky News.

Flera människor befaras ha dött.

Explosionen inträffade utanför en bank klockan 15.20 svensk tid, samtidigt som en armélastbil passerade förbi, uppger TT.

– Det finns skadade bland soldaterna, sa en officer till RIA-Novosti.

Katastrofdepartementets avdelning i södra Ryssland uppgav för nyhetsbyrån RIA att fem personer skadades vid explosionen.

Misstänkt terrordåd

Säkerhetstjänsten FSB har två huvudteorier om vad som hänt: en terrorattack eller att motorn i bilen exploderade.

– För terrorversionen talar att man på platsen för explosionen hittat delar av en sprängningsanordning. Därför kommer det, av allt att döma, att vara huvudtesen, sa en presstalesman för FSB enligt TT.

Explosionen slet isär bilen och satte tre närstående fordon i brand, uppger AFP.

Tung rök fyllde området när brandmän bekämpade elden som följde efter explosionen.

Ingen direkt koppling till tidigare dåd

Polisen såg ingen direkt koppling till självmordsattacker som tjetjenska rebeller utfört mot staden de senaste åren. Den lokala regeringens talesman Alexander Buyarev sa att det var för tidigt att avgöra om bombningen hade med kriget att göra eller om det rör sig om organiserad brottslighet.

I en bombattack i centrala Vladikavkaz, 1999, dödades 55 människor och 168 skadades. Fyra män greps för dådet och dömdes till livstids fängelse.

Vladikavkaz ligger okring tre mil väst om gränsen till den ryska republiken Tjetjenien, där krig mellan ryska soldater och tjetjenska rebeller har pågått i över fyra år.

Johan Kristensen