Sharons utspel beröms försiktigt

Foto: Oded Balilty/AP
Israeliske premiärministern Ariel Sharons (bilden) utspel om att 17 judiska bosättningar i Gazaremsan ska evakueras välkomnas av den palestinske premiärministern Ahmad Quray.
NYHETER

JERUSALEM

Den israeliske premiärministern Ariel Sharons utspel om att 17 judiska bosättningar i Gazaremsan ska evakueras möter positiva reaktioner.

– Det är så klart goda nyheter för oss! sade den palestinske premiärministern Ahmad Quray på tisdagen.

– Vi hoppas att Israel ska dra sig tillbaka från alla palestinska områden, sade Quray till radiokanalen Palestinas röst.

Ett totalt tillbakadragande från all ockuperad palestinsk mark kommer dock Ariel Sharon knappast att genomdriva. I tidningen Haaretz tisdagsutgåva gav Sharon fler detaljer om hur han har tänkt sig utrymningen. Han räknar med att det blir en process på mellan ett och två år och att även några bosättningar på Västbanken - tre av drygt 120 - ska utrymmas. På Västbanken finns över 200000 judiska bosättare.

Ber om bistånd

Sharon tänker be om USA:s godkännande och ekonomiska bistånd till ''förflyttningen'' av cirka 7500 judar från Gazaremsan. Planen kan börja genomföras redan i sommar, sade Sharons närmaste man, vice premiärminister Ehud Olmert, i radio på tisdagen.

– Avsikten med denna plan är klar, och premiärministern har talat om den vid flera tillfällen. Den kommer att vara tillämpbar inom fyra eller fem månader, det vill säga i juni eller juli, sade Olmert.

Ariel Sharon har tidigare förklarat att han kommer att genomföra en egen ''separationsplan'', som innebär att Israel evakuerar ett litet antal bosättningar och samtidigt stärker kontrollen över andra, om inte den så kallade färdplanen för fred gör påtagliga framsteg.

Sharons talesman Ranaan Gissin uppger för nyhetsbyrån AFP att premiärministern även planerar att lämna över arabiskisraeliska samhällen till palestinierna i ett framtida utbyte av mark. I utbyte vill Israel ha bosättarmark på palestinskt område.

Persson försiktigt positiv

Statsminister Göran Persson välkomnade Ariel Sharons utspel men gjorde reservationen att det är för tidigt att avgöra vad det innebär.

– Det är välkommet att han gör den typen av markering, även om jag inte tror att det är något som räcker, sade Persson i samband med ett Ams-möte i Västerås.

– Om han är trovärdig återstår att se. Om han får politiskt stöd återstår också att se, inflikade Göran Persson.

TT-Reuters