Nya valsegrar för John Kerry

Lieberman hoppar av - har inte vunnit i en enda stat

NYHETER

Senator John Kerry är demokraternas just nu starkaste presidentkandidat.

Natten till onsdag sopade han än en gång mattan med sina konkurrenter då det stod klart att han vunnit i fem av sju primärval.

Senator Joe Lieberman har valt att hoppa av valkarusellen efter att han inte vunnit i en enda stat.

Senator John Kerry tog fem segrar av sju möjliga i primärvalen natten till onsdagen svensk tid. Det gör honom till demokraternas starkaste presidentkandidat. Av de nio primär- och provval som hållits de senaste tre veckorna har Kerry vunnit sammanlagt sju.

– Vi tar ingenting för givet. Vi kommer tävla överallt. Och i november kommer vi slå George W Bush, sade Kerry till sinna anhängare i Seattle på tisdagskvällen enligt CNN.

Edwards största motståndaren

Kerrys styrka ligger i att väljarna uppfattar honom som den kandidat som har störst chans att slå Bush. Kerry har lång politisk erfarenhet och det hjälper honom att betecknas som krigshjälte från Vietnam.

John Edwards gjorde också bra ifrån sig i tisdagens primärval och segrade stort i South Carolina. Han är nu Kerrys största motståndare.

Edwards delade i praktiken också segern i Oklahoma med exgeneral Wesley Clark. De fick 30 procent var, men Clark kan tillskriva sig sin första seger eftersom han fick något fler röster.

Lieberman gav upp

Tisdagen blev dock en bitter dag för senator Joe Lieberman från Connecticut. Efter att ha misslyckats att ha vunnit i en enda stat beslutade sig Lieberman för att ge upp.

– Jag har bestämt ikväll att jag avslutar min kamp för presidentposten. Det var ett svårt, men realistiskt beslut, sade Lieberman enligt CNN.

Den tidigare favoriten Howard Dean rönte nya bakslag. Han brydde sig inte ens om att slåss i de sju delstaterna, pengarna är slut.

Dean hoppades att hans tidigare satsningar skulle ge honom tillräckligt många röster för att han skulle få delegater. Den planen misslyckades i stort sett, väljarna ignorerade Dean.

Åsa Asplid, TT

ARTIKELN HANDLAR OM