Åtal läggs ner i bordellhärvan

Bevisen räcker inte till åtal - trots att kundregister beslagtagits

NYHETER

Flera personer som misstänks för att ha köpt sex och åtalats i samband med den stora bordellhärvan i Solna slipper rättegång.

Trots att de åtalade förekommer i hallickens kundregister med detaljerade uppgifter om mötesplatser och priser räcker inte det som bevisning.

När bordellhärvan rullades upp beslagtogs en dator med detaljerade kundregister med personuppgifter om kunderna, inbokade mötesplatser och prisuppgifter. Det är något som åklagaren kallar för digital bevisning och den låg till grund för den fällande domen mot den kvinnliga hallicken. Hon dömdes till fyra års fängelse.

- Men den bevisningen räcker inte för att fälla de män som köpte sex, säger Hans Ihrman till Radio Stockholm.

Rättegång planerad till fredag

Totalt har 25 män bötfällts. Av dem fälldes åtta mot sitt nekande men de dömdes i ett tidigt skede. I de tre senaste rättegångarna har samtliga åtalade friats.

Den digitala bevisningen räcker inte eftersom det inte, enligt domstolen, är helt säkert att det verkligen varit den åtalade som köpt sex.

På fredag var en ny rättegång inplanerad men åklagaren anser inte längre att det är någon idé. Han har dragit tillbaka åtalen. Hans Ihrman anser att när nu den digitala bevisningen inte räcker, är det också svårt att se hur någon som köper sex via internet ska kunna dömas.

Tidigare artiklar

TT

ARTIKELN HANDLAR OM