Dyrare att gå till läkaren

Besöket hos specialisten kan kosta upp till 300 kronor

NYHETER

STOCKHOLM

Det blir allt dyrare att gå till läkaren.

Flera landsting har höjt avgiften för besöken, och behöver du träffa en specialist kan det kosta upp till 300 kronor, uppger tidningen Dagens Medicin (DM).

Vid årsskiftet höjde sex landsting avgifterna för besök hos specialistläkare i öppenvården. Fyra landsting höjde för besök hos läkare i primärvården, till exempel på vårdcentralen, enligt en sammanställning från Landstingsförbundet.

På ytterligare tre håll i landet höjdes avgifterna redan i somras, bland dem Region Skåne. Höjningarna är ett resultat av landstingens pressade ekonomi.

- Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte är högkonsumenterna av sjukvård som drabbas av dessa höjningar, det är vi som går sällan till läkare, säger Lena Persson, utredare på Region Skåne, till DM.

Gränsen för frikort går vid 900 kronor.

Påslagen sträcker sig från en tia mer i Halland till 100 kronor i Västernorrland. Sex landsting tar nu ut den högsta patientavgiften, 300 kronor, för specialistläkarbesök. Att gå till en allmänläkare på vårdcentralen kostar i allmänhet mindre.

Syftet är att landstingen ska kunna styra patienterna genom vårdkedjan så att de först söker hjälp hos sin vårdcentral som vid behov remitterar dem vidare till specialistläkare.

De flesta landsting har beslutat att barn och ungdomar under 20 år inte ska betala någon avgift i öppenvården.

Bland undantagen märks dock landstinget i Kalmar där barnen kostar redan från och med tolvårsdagen. Gotlands kommun tar halv avgift för den som är under 20 år, och i Värmland betalar barn och unga 100 kronor för läkarbesök.

Så mycket kostar läkarbesöket

Så här många kronor kostar ett läkarbesök i de olika landstingen efter de senaste höjningarna:

TT