Fler dödsfall i fågelinfluensan

Kina begär katastrofhjälp för att stoppa smittan

NYHETER

Omkring 50 miljoner hönsfåglar har nu avlivats i Asien i försöken att sätta stopp för fågelinfluensan.

Men spridningen fortsätter, konstaterade FN:s jordbruksorgan FAO på onsdagen.

Då rapporterades också nya dödsfall från både Vietnam och Thailand.

Foto: AP
En försäljare styckar kycklingar på en marknad i Peking. Tolv av Kinas 31 regioner undersöker nu misstänkta fall av fågelinfluensan. Hittills har dock inga fall av smitta hos människor upptäckts.

I Vietnam har ytterligare två personer avlidit i fågelinfluensa. Därmed har sjukdomen krävt elva liv i Vietnam.

I Thailand steg dödstalet till fem, meddelade hälsoministern.

Världshälsoorganisationen WHO:s representant i Vietnam sade dock att organisationen vill göra egna analyser innan man kan bekräfta att de nya dödsfallen verkligen beror på viruset H5N1.

Mänskligt sett är Vietnam värst drabbat av de tio asiatiska länder som konstaterat utbrott av fågelinfluensan. Av 15 bekräftade fall i landet har två patienter tillfrisknat helt, medan ytterligare två fortfarande vårdas på sjukhus. Ytterligare flera tiotal misstänkta fall finns. Av dem har några dött utan att ha testats för sjukdomen.

Smittan finns i halva landet

I Thailand sade en regeringstalesman sade på onsdagen att smittan har påträffats i hälften av landets 76 provinser. Närmare 25 miljoner hönsfåglar har avlivats i Thailand.

Inalles beräknas omkring 50 miljoner hönsfåglar ha avlivats i Asien enligt FAO.

''Trots massiva ansträngningar att få bukt med det aggressiva viruset, fortsätter sjukdomen att spridas i fjäderfäproducerande områden i en del asiatiska länder'', fastslog FAO i ett uttalande i Bangkok. Där meddelades också att Kina, där smittan spritts till tolv regioner den senaste veckan, nu har begärt teknisk katastrofhjälp. En epidemiolog är på väg till Peking.

Utbrott av fågelsjuka orsakad av H5N1-virus har rapporterats från Indonesien, Japan, Kambodja, Kina, Laos, Sydkorea, Thailand och Vietnam. En svagare virusvariant har konstaterats i Taiwan och Pakistan.

Hittills har 16 personer avlidit.

Tidigare artiklar

TT