Experterna: Det kommer att hända igen

Därför drabbar våldet helt oskyldiga människor

NYHETER

Nya oprovocerade våldsdåd skakar Sverige.

Enligt experterna är det omöjligt att stoppa de potentiella gärningsmännen. Oskyldiga kommer att drabbas igen och skadas av för dem okända personer som plötsligt förlorar kontrollen. För aftonbladet.se berättar experterna varför.

Flera gånger varje år skakas Sverige av de ofattbara våldsdåden. En till synes galen gärningsman ger sig på ett slumpmässigt utvalt offer. Utgången kan bli dödlig.

– Även om psykvården blir bättre kan vi aldrig bli helt befriade från den här typen av personer, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Gärningsmännen är svåra att diagnostisera och den farliga förändringen kan komma plötsligt.

Därför attackerar de

Det som gör den här typen av våld ovanligt är att gärningsmannen och offret inte känner varandra. Vanligtvis har de inte utbytt ett ord när det slumpvisa mötet urartar i en explosion av våld.

– Gärningsmannen är en psykiskt svårt sjuk person som uppfattar att offret utgör något hot eller står i vägen för den mordmaskin som han utgör, säger psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

Det som för alla andra ser ut som grovt, oprovocerat våld behöver inte vara det för gärningsmannen. Han kan hävda att offret provocerat med en menande blick eller att han kände på sig att offret var en person som styrde över hans liv.

Endast ett fåtal gärningsmän är styrda av inre röster som uppmanar dem att skada andra.

– När någon är sjuk och hör röster är det vanligare att rösterna berättar roliga historier, är hotfulla eller ständigt kommenterar det som händer eller det man gör, säger Ulf Åsgård.

Svårt att förhindra

Enligt Jerzy Sarnecki är det vanligtvis en kombination av psykisk sjukdom och droger som ligger bakom det oprovocerade våldet mot slumpvis utvalda människor.

– Det kan vara så att en psykisk störning exploderar om man tagit en drog, säger han.

Är det vanligt med den här typen av människor?

– Det finns många psykiskt sjuka människor. De flesta av dem är beskedliga och har nog med problem med sig själva. De skulle aldrig angripa andra, säger Jerzy Sarnecki.

Ulf Åsgård håller med:

– Människor med diagnosen schizofreni kan begå den här typen av brott, men av Sveriges 40 000 schizofrena är kanske bara en procent potentiella gärningsmän. Alltså 400 personer.

Totalt gissar Ulf Åsgård att det finns lite drygt 1 000 personer i Sverige som skulle kunna begå den här typen av brott. De är vanligtvis psykiskt sjuka och/eller går på någon form av droger.

Våldet i Sverige

Antalet anmälda fall av mord, dråp och misshandel med dödlig utgång, respektive anmälda fall av misshandel och grov misshandel.

Malin Ekmark