’Jag ska döda så polisen tar mig’

Psyksjuk nekades vård – gick till attack med planka

1 av 2
SLOGS MEDVETSLÖS Offret, en ensamstående man i 50-årsåldern, vårdas nu på Karolinska sjukhuset. Han ligger i koma med livshotande skallskador. Grafik: PATRIK LINDVALL
NYHETER

En 44-årig man, som tidigare dömts för mord, sökte akut psykhjälp två gånger under helgen – men avvisades.

– Jag ska gå ut och döda någon så att polisen tar mig, sa han.

När han på onsdagen häktades, misstänkt för mordförsök, tackade han domaren.

– I söndags sökte han hjälp vid Sankt Görans psykiatriska akutmottagning. Han fick en liten påse med tabletter, sedan släpptes han ut. De tyckte inte att det fanns något vårdbehov av honom just då, säger Inga-lill Fransson, ställföreträdande chef vid polisens utredningsrotel vid Citypolisen.

Det var andra gången under helgen som 44-åringen nekades psykvård.

Kollapsade på stan

I fredags var mannen i så dåligt mentalt skick att han kollapsade på stan och kördes till sjukhuset i ambulans.

I måndags förvärrades hans psykiska status. Han bodde tillfälligt på ett vandrarhem i Stockholm. När han gick ut sa han till receptionisten:

– Jag ska gå ut och slå ihjäl någon så att polisen tar mig och jag får fängelse.

Slogs medvetslös

Vid 19-tiden samma kväll gjorde han verklighet av hotet. Plötsligt gick han till angrepp med en planka på en för honom okänd man, som kom gående på Hornsgatan i Stockholm.

Offret är en ensamstående man i 50-årsåldern som bor i Stockholm. Han slogs medvetslös och har livshotande skallskador. Han vårdas på neurointensiven på Karolinska sjukhuset.

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström sa vid häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt på tisdagen att det är 50 procents chans att mannen överlever.

På sjukhuset uppgav pressjouren vid 15-tiden att mannens tillstånd försämrats. Senare på kvällen, vid 20-tiden, var mannens tillstånd oförändrat.

Helt oprovocerat

Överfallet var totalt oprovocerat och skedde i en korsning bara 50 meter från en närpolisstation på Södermalm. Efteråt försvann 44-åringen från platsen men ringde polisen och berättade vad han hade gjort.

– Han befann sig längre ner på Hornsgatan där han kunde hämtas in av en patrull, säger Inga-lill Fransson.

I går anhölls han misstänkt för mordförsök. Och när han på onsdagseftermiddagen häktades av Stockholms tingsrätt tackade han domaren.

Mördade sin fästmö

Gärningsmannen dömdes i slutet av 80-talet för att ha mördat sin fästmö i Farsta utanför Stockholm. Mordvapnet var en 16 kilo tung sten.

Även den gången kontaktade mannen själv polisen:

– Jag har mördat en kvinna. Hon ligger på en grusväg, sa han.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård men släpptes ut efter en tid.

Sedan dess har han begått upprepade våldsbrott runt om i landet.

På vandrarhemmet är man chockad över det som hänt:

– Det är inte hans fel, det är samhället som är åt helsike. Det är så uppenbart att han är en mentalt störd människa, säger en anställd.

Vansinnesdåden som skakat Sverige

Annika Sohlander