Ryanair får behålla stödpengar

Flygplatser får bara ge tidsbegränsat stöd till bolaget

NYHETER

BRYSSEL

Ryanair får behålla större delen av det stöd som det fått för att trafikera den belgiska flygplatsen i Charleroi.

Det tjänar lågprisflygets passagerare på.

Det irländska flygbolaget Ryanair har fått kraftiga rabatter för att trafikera Charleroi i södra Belgien av den regionala vallonska regeringen som äger flygplatsen. Bolaget behövde bara betala 50 procent av avgifterna för start och landning och 10 procent av kostnaden för bagagehantering.

Rabatterna, som uppgick till 38 miljoner kronor, är otillåtet statsstöd, säger EU-kommissionen som kräver att Ryanair betalar tillbaka summan till flygplatsens ägare.

Behåller 100 miljoner

Däremot får Ryanair behålla omkring 100 miljoner kronor som bolaget fått från regionen för att komma igång med nya flyglinjer från Charleroi. Beslutet innebär att Charleroi och andra regionala flygplatser kan fortsätta att ge tidsbegränsat stöd för att nya flyglinjer ska öppnas i Europa.

Stödet begränsas

Stödet får dock bara uppgå till hälften av vad lanseringen kostar under fem år. Det innebär att det stöd som Ryanair får från Nyköping för att flyga på Skavsta måste hållas inom dessa gränser. Ryanair har satt i system att flyga mellan regionala flygplatser som ger fördelaktiga villkor. Charleroi har lanserats som Bryssel Syd, liksom Nyköping som Stockholm Syd.

Lennart Anebäck

ARTIKELN HANDLAR OM