Dr Khan benådades av Pakistans president

Han tjänade miljoner på handel med kärnvapen - slipper straff

1 av 2 | Foto: AP
SYNDABOCK Dr Abdul Qadeer Khan, 67, fader till Pakistans atombomb, tog i går i landets statliga tv på sig skulden för spridandet av kärnvapen.
NYHETER

Mannen som sålde topp-hemlig nukleär teknologi och hjälpte diktatorn Kim Jong Il att skaffa kärnvapen går fri.

På torsdagen benådade han av Pakistans president Pervez Musharraf.

Han kommer inte heller att straffas för att ha sålt samma teknologi till överste Khadaffi i Libyen och prästerskapet i Iran.

Han kommer knappast ens att utfrågas om ett påstått erbjudande att bistå Saddam Hussein i hans strävan att utveckla atomvapen.

Dr Abdul Qadeer Khan, 67, i fem år hyllad och dyrkad som nationalhjälte och fader till Pakistans atombomb, gjorde i går överraskande avbön i landets statliga tv.

Talade till nationen

- Jag tar på mig allt ansvar för spridandet av kärnteknologin och vädjar om nåd, sa han i ett tal till nationen.

Förödmjukelsen var enorm.

Men det var ett lågt pris för friheten: president Pervez Musharraf hade mellan fyra ögon hotat att ställa honom inför rätta för landsförräderi - något som sannolikt skulle ha betytt livstid bakom galler.

Men också Musharraf och hans generaler var nöjda. De räddade ansiktet och makten när dr Khan med bryska metoder övertygades att bli syndabock.

Inga fingeravtryck

Militären och underrättelsetjänsten ISI var lika insyltade i handeln och smugglingen av kärnteknologi som ibland krävde chartrade flighter för leverans. Men de lämnade inga fingeravtryck på helvetesvapnen som dr Khan gjorde.

Vid granskning av Libyens och Irans hemliga atomanläggningar fann IAEA:s inspektörer att centrifugernas design var helt identisk den som dr Khan utarbetat. Tretton resor till Pyongyang under fyra år kunde heller inte avfärdas som turism.

Stal hemliga ritningar

Ritningarna till denna och flera andra hemligheter för bombtillverkningen stal dr Khan 1975 på det holländska atomlaboratoriet Urenco - ett brott som ledde till att han i sin frånvaro 1982 dömdes till fyra års fängelse. Domen ogiltigförklarades dock senare på grund av en teknisk legalitet.

Dr Khan anses ha tjänat minst 60 miljoner kronor på "handeln".

Bo Gunnarsson