Misstänkt al-Qaida-terrorist friad

Ändå är inte domstolen övertygad om att han är oskyldig

NYHETER

Det kan inte bevisas att Abdelghani Mzoudi, 31 har 3 000 människors liv på sitt samvete. Eller att han är medlem i terroristnätverket al-Qaida.

Det fastslog en domstol i Hamburg på torsdagen. Men domaren var inte övertygad om att Mzoudi är oskyldig.

Rättegången på fem och en halv månad är den andra i sitt slag i världen efter terrorattackerna den 11 september.

Abdelghani Mzoudi reagerade inte nämnvärt när domaren Klaus Ruehle läste upp den friande domen vid lunchtid. Han höll armarna i kors och tittade ner i golvet, skriver nyhetsbyrån AP.

– Herr Mzoudi, du har friats och det kanske är en lättnad för dig, men det är ingen anledning till glädje, sa domaren.

– Du friges inte för att domstolen är övertygad om att du är oskyldig utan för att bevisningen inte var tillräcklig för att döma dig, sa Ruehle.

Kunde fått 15 år

Åklagarna ville att Mzoudi, född i Marocko men bosatt i Hamburg, skulle dömas till 15 års fängelse. De hävdade att han ingått i en al-Qaida-cell som leddes av Muhamad Atta, en av flygplanskaparna den 11 september.

Mzoudi skulle ha hjälpt al-Qaidamedlemmarna att flytta pengar och ordna boende så att de inte skulle upptäckas av myndigheterna.

Erkände terrorläger

Mzoudis advokat sa under rättegången att hans klient varit på ett al-Qaidaträningsläger i Afghanistan 2000 och att han kände medlemmarna i al- Qaidacellen i Hamburg – men att han inte var med och planerade terrorattackerna som tog 2 749 människors liv i New Yorks World Trade Center och 189 liv i Pentagon.

Mzoudi satt häktad fram till den elfte december förra året. Han släpptes sedan det framkommit uppgifter om att de enda i Hamburg som kände till de planerade flygplanskapningarna var kaparna Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah och kaparnas närmste man Ramzi Binalshibh.

Binalshibh är vän till Mounir el Motassadeq som förra året dömdes till 15 års fängelse. Han anklagades, precis som Mzoudi, för medlemskap i en terrororganisation och medhjälp till 3 000 mord.

Tidigare artiklar

Malin Ekmark