Starta en ny folkrörelse

Lena Mellin: Folk som gör rätt för sig måste hyllas

NYHETER

Det behövs en ny folkrörelse. En rörelse mot fiffel, båg och korruption. En folkrörelse som hyllar att man arbetar och gör rätt för sig.

På kort tid har en rad av näringslivets toppar fallit. Och de har fallit tungt.

I höstas var Ola Ramstedt vd för Skandia Liv. Han hade förtroendet att förvalta en miljon pensionssparares pengar. I går satt han anhållen på en polisstation i Stockholm.

I våras var Lars-Eric Petersson vd för sparjätten Skandia. Han hade statsmaktens fulla förtroende och fick bli ordförande i det börsintroducerade Telia. I dag är Petersson både avsatt och föremål för förundersökning.

För ett decennium sedan stod Lars Ramqvist på toppen av sin karriär. Han var ett världsnamn och fick följa med statsministern till Kina. I går lämnade han sina sista styrelseuppdrag med skamfilat rykte. Få har delat ut så många bonusar som han.

Men det är inte bara näringslivets toppar som tar för sig om de kan. Det gör även riksdagsledamöter.

Många höjde på ögonbrynen då det visade sig att aktade personer som Åsa Domeij (mp) och Kent Härstedt (s) förlängde sina föräldraledigheter genom att kreativt utnyttja gällande regler. De gick tillbaka till sina riksdagsuppdrag under jullovet. Och lämnade dem igen när ledigheterna var slut.

Ingenting brottsligt. Inget solklart regelbrott. Bara ett sätt att förgylla tillvaron genom att tolka bestämmelserna till sin egen fördel.

I slutet av 1800-talet växte en rad folkrörelser fram i Sverige. Frikyrkor tog plats vid sidan av statskyrkan. Nykterhetsrörelsen bildades för att få bukt med det hejdlösa supandet. Och arbetarrörelsen verkade för rättvisa på jobbet och i politiken.

Det är dags för en ny folkrörelse, byggd på samma grund som dem som tog Sverige ur 1800-talets armod - ett bättre liv för alla.

En sådan folkrörelse borde hylla principen att det ska löna sig att arbeta o c h att göra rätt för sig. Att man inte behöver flera hundra miljoner extra för att utföra det jobb man redan fått betalt för. Att bonusar, i de fall de anses vara berättigade, ska vara knutna till arbetsinsatser. Inte falla ut under vilka förhållanden som helst.

En ny folkrörelse skulle slå ner på fuskåkare, regeltänjande riksdagsledamöter och svartjobbande hantverkare. Den skulle gå till storms mot alla oss vardagsfuskare.

Men om städjobbet ska bli framgångsrikt måste det börja i toppen. Under trycket från den nya folkrörelsen skulle miljöpartiets ledning tvingas säga till Åsa Domeij att hennes föräldraledighet är lika lång som alla andra människors. Inte längre.

Skandias ägare skulle tvingas ge sina verkställande direktörer den ersättning de anses vara värda. Inte dölja betalningarna i luddiga bonusprogram och dessutom piffa till dem med ett par lyxrenoverade lägenheter.

En ny folkrörelse alltså. Vem ställer sig i spetsen?En sådan folkrörelse borde hylla principen att det ska löna sig att arbeta och att göra rätt för sig.

Lena Mellin