Så tvingades han bo i natt

Ramstedt lämnade paradvåningen för en brits i polishuset

NYHETER

Från 200 kvadrat på Strandvägen - till en cell i polishuset.

I bara 14 månader hann Ola Ramstedt, 49, vara vd för Skandia Liv innan skandalerna hann ikapp honom.

I natt har han fått sova på en brits i polishuset.

Foto: Peter Kjellerås
Poliscell Den 200 kvadratmeter stora paradvåningen på Strandvägen som ägts av Skandia Liv har Ola Ramstedt kvar. Men den gångna natten fick han tillbringa i en cell hos polisen.

Han får fortfarande lön från Skandia - 300 000 kronor i månaden - trots att han inte har arbetat där sedan den 1 oktober förra året.

Då lämnade han sin tjänst som vd för Skandia Liv, efter utredningsgruppens svidande kritik mot Skandias och Skandia Livs interna affärer.

Han var den sista av de tre toppcheferna att lämna det sjunkande skeppet - och försäkringstagarna.

Eftersom han sa upp sig själv fick han aldrig sin guldkantade fallskärm på 11 miljoner plus 1,2 miljoner i pensionsavsättningar.

Paradvåning

Han fick nöja sig med sex månaders uppsägningslön. Till och med mars har han lön från Skandia, totalt 1,8 miljoner kronor plus 600 000 kronor som avsätts till hans framtida pension.

Och paradvåningen på Strandvägen, som ägts av Skandia Liv, har han kvar.

Våningen på 200 kvadratmeter har ett marknadsvärde på 12 miljoner kronor. Om den ombildas till bostadsrätt kan Ola Ramstedt göra ett klipp på fem miljoner i samma ögonblick som pappren undertecknas.

Och det är bland annat på grund av lägenheten som den före detta toppchefen har tillbringat det senaste dygnet i en cell i polishuset, långt från den vanliga lyxen och komforten hemma.

Doldisen

Ola Ramstedt - eller Ole-Jörgen Ramstedt som han heter egentligen i folkbokföringen - är doldisen i den skandaliserade förra Skandiatoppen.

Han har större delen av sin tid i bolaget verkat inåt - inte utåt.

Han värvades till Skandia 1994, som personaldirektör, av dåvarande vd:n och koncernchefen Björn Wolrath.

Som personaldirektör i moderbolaget Skandia AB tillhörde han den översta företagsledningen, bland annat som vice vd. För fyra år sedan ägde han 5 000 aktier i Skandia - året därpå 20 000.

Det var Ola Ramstedt som i egenskap av personaldirektör fördelade de omdiskuterade lägenheterna. Det var han som förmedlade kontakterna med fastighetsbolaget och gav rekommendationer.

För hans egen del blev det paradvåningen på Strandvägen på Östermalm - som han fick lyxrenoverad för fem miljoner kronor på Skandia Livs bekostnad.

Han anklagades dessutom för att ha hjälpt båda sina vuxna barn, en son och en dotter, med varsin hyresrätt.

Låga kostnader

I augusti 2002 utnämndes Ola Ramstedt till vd för Skandia Liv. I direktionslokalerna på Sveavägen mitt i Stockholm lade han upp riktlinjerna för framtiden:

- Vår främsta uppgift är att ge livförsäkringstagarna hög återbäring och låga kostnader, sa Ola Ramstedt förtroendeingivande till tidningen Risk och försäkring.

Så blev det inte.

I dag rasar försäkringstagarna - deras förtroende för bolaget har i princip raderats ut.

Och Ola Ramstedt, som bara hann sitta 14 månader på sin nya post, har anhållits av polisen.

Något nytt jobb har han ännu inte.

Inbiten seglare

Han är ursprungligen från Göteborg, vilket fortfarande hörs tydligt. I botten är han socionom och har under hela sin karriär arbetat med frågor kring företagsledning, personal och administration.

Innan han kom till Skandia arbetade han 14 år på Ericsson, bland annat i Singapore i två år. Till så sent som år 2000 hade han fortfarande av okänd anledning en särskild postadress till sitt gamla kontor i Singapore.

Han är en inbiten seglare och somrarna tillbringar han med sin hustru på familjens sommarställe på Brännö på västkusten.

På vintern är det skidåkning som gäller.

I vanliga fall.

Just nu är det en cell i polishuset.

Huvudpersonerna i Skandiaskandalen

Ola Ramstedt, 49

Ulf Spång, 55

Lars-Eric Petersson, 55

Otto Rydbeck, 58

861 milj kronor i bonus

Kerstin Nilsson