Runda korn gör Marsforskare intresserade

Meteorit kan ha slagit ner i klippa med vatten

NYHETER

Marsroboten Opportunity har skickat nya bilder. Ovanpå riktigt finkornings material syns stora, nästan helt runda korn med små bubblor i.

Nu vill forskarna veta hur kornen formats.

Foto: AP

De grövre kornen är ljusare till färgen och sticker upp ur det mycket finkorniga materialet. De grövre kornen har flera former. Några är nästan helt runda och det är de som särskilt intresserar forskarna på Nasa.

En teori är att kornen formats av vatten, men forskaren Hap McSween tror inte att det är förklaringen i just det här fallet eftersom kornen inte är helt sfäriska, inte helt runda, rapporterar BBC News.

Meteorit och vatten

McSween tror mer på teorin om att det rör sig om ett stort meteoritnedslag. Vid nedslaget skulle Mars klippor ha smälts av hettan, det smälta materialet har sedan sprutats ut över en större yta. När det svalnat har det blivit glas.

Om Marsklipporna hade vatten i sig kan det förklara de små bubblorna som syns i kornen. Till formen finns det också en möjlig förklaring:

– När dropparna flyger genom luften utvecklar de aerodynamiska former – spännande former som hantlar, tårar och ibland knappar, säger McSween.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM