Sharon polisförhörs om mutor

Misstänks ha tagit emot motsvarande fem miljoner kronor

NYHETER

På torsdagen fick Israels premiärminister Ariel Sharon besök av polisen.

I över två timmar förhördes han om de mutmisstankar som kan tvinga bort honom från premiärministerposten.

Förhören sköttes av chefen för den avdelning hos polisen som hanterar allvarliga brott.

– Premiärministern samarbetade helt och fullt. Det här var ett summerande förhör ämnat att fylla i luckorna i tidigare förhör , sa polistalesmannen Gil Kleiman.

Inga ytterligare förhör av Sharon är planerade.

Tagit emot flera miljoner

Förra månaden åtalades fastighetsmäklaren David Appel, misstänkt för att ha mutat Sharon med en summa motsvarande drygt fem miljoner kronor. Pengarna ska enligt åtalet ha betalats ut till Sharons son Gilad.

Enligt Israelisk lag kan en person bara fällas för mutor om kriminellt uppsåt kan bevisas. Därför kan i praktiken mottagaren undgå att bli åtalad.

David Appel har i en tv-intervju sagt att Sharon som vid tillfället för den misstänkta mutan var utrikesminister inte hade något med pengarna att göra.

Sharons kritiker hävdar att premiärministern nu gör allt för att rikta uppmärksamheten bort från mutmisstankarna. Det ska ha varit därför som han i veckan kom med det oväntade utspelet om att Israel ska ge upp bosättningarna i Gaza. Blir kritiken mot Sharon för hård kan det bli hans fall, skriver nyhetsbyrån AP:s korrespondent i Jerusalem.

Malin Ekmark