Markus Aujalay utsedd till Årets kock

"En vågad vinnare"

NYHETER

Årets kock blev Markus Aujalay från restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm.

Juryn föll pladask för Aujalays nordiska cocktailmat på bland annat röding, renkalv och karljohansvamp.

"Vi har en vågad vinnare!" lyder motiveringen.

Årets kock Markus Aujalay.

Den 33-årige kocken Markus Aujalay segrade på torsdagskvällen i finalen av Årets kock som gick på restaurang Trädgår'n i Göteborg.

"Vi har en vågad vinnare! En vacker, välbalanserad och annorlunda kycklingrätt. De nordiska cocktailrätterna var ett greppvänligt umgänge med klassiska, nordiska förtecken." löd juryns motivering.

På andra plats kom Karin Andersson från restaurang Trädgår'n och trea blev Peter J Skogström från Mat & Vin på Stolpaborg i Bunkeflodstrand.

– Det var tippat att Markus eller Peter skulle bli etta. De är de mest rutinerade killarna med en massa yrkeserfarenhet i baggaget, säger Aftonbladets kock Jon Hansson.

Cocktailmaten imponerade

Finalisterna fick i uppdrag att laga en huvudrätt med kyckling samt fem nordiska cocktailrätter, sedan var det upp till var och en hur de valde att komponera sin meny.

Aujalays vinnarmeny bestod av stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohansvamp, kronärtskocka och citron. Cocktailrätterna, som var de som imponerade juryn mest, bestod av lättrökt röding med äpple, renkalvtartar, ädelost med kryddkokta päron, hummer med blomkålskräm och Karljohantartlette.

– Markus var den som gjorde den vackraste maten. Det var mycket färger, säger Jon Hansson.

I vanliga fall arbetar Markus Aujalay som kock på restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm.

Alla Årets kockar

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM