39 döda i explosion – 134 skadade

Misstänkt terrordåd i Moskvas tunnelbana

Foto: reuters
Minst 50 dödades och över 100 skadades i den våldsamma explosionen i Moskvas tunnelbana i morse.
NYHETER

Moskvas tunnelbana förvandlades till ett brinnande, rökfyllt inferno i morgonsrusningen.

En misstänkt självmordsbombare i en fullsatt vagn tog minst 39 liv.

Dödssiffran väntas stiga under dagen.

Moskvaborna var på väg till sina arbeten när explosionen inträffade 8.40 lokal tid.

Den misstänkta självmordsbomben slet sönder tågets andra vagn. Hettan blev fruktansvärd och rökutvecklingen kraftig. Alla i vagnen tros ha omkommit och det är mycket osäkert hur många resenärer från de andra vagnarna som kunnat ta sig ut genom den kraftiga röken, enligt Sky News korrespondent. Dödssiffrorna har varierat mellan 22 och 70. Vid tvåtiden på eftermiddagen var bara 39 dödsfall bekräftade av det ryska katastrofdepartementet.

– Explosionen kändes som om den varade i flera sekunder. Sedan blev allt tyst och många kände att de inte kunde andas, sa Ilja Blachin, 31, till TT.

Blachin satt i den näst sista vagnen.

Svårt ta sig ut

Tunnelbanelinjen hör till dem som ligger längst ner i systemet och röken bolmade tjock hela vägen uppför trapporna vid T-banestationerna Avtozavodskaja och Paveletskaja.

Människor som kunde röra sig på egen hand flydde i panik upp i friska luften. Ett par timmar efter explosionen hade drygt 700 överlevande tagit sig ut, enligt AP.

De som blev kvar nere i tunnlarna söktes av räddningspersonal. Tv-bilder visade ambulansmän som rusade nerför trapporna med tomma bårar och vårdutrustning.

Alla sjukhus i Moskva sattes i högsta beredskap. 39 personer dödades vid attentatet och 134 skadades.

Polisen misstänker att tjetjenska separatister ligger bakom självmordsbomben som man anser var avsedd att göra så stor skada som möjligt. Det har förekommit olika uppgifter om den misstänkta självmordsbombaren. Den senaste gör gällande att det rör sig om en man som det nu finns en fantombild på.

Det senaste tjetjenska självmordsattentatet inträffade den nionde december utanför hotell National i centrala Moska, bara ett stenkast från Kreml. Då tog en kvinnlig självmordsbombare med sig sex andra i döden. President Vladimir Putin förklarade på fredagen krig mot tjetjenska terrorister:

– Ryssland förhandlar inte med terrorister. Hon förintar dem, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare sprängdåd i Ryssland:

Fem år av terror

Malin Ekmark