Ulf Spång: Jag trodde inte det här kunde hända

NYHETER

Sparkade Skandia-chefen Ulf Spång väntar på att förhöras av polisen.

Han är chockad över att hans kollega anhållits.

– Jag trodde inte att sådant här kunde hända, säger han.

Sparkade Skandia-chefen Ulf Spång.

Den förundersökning som nu lett till anhållande av Ola Ramstedt omfattar även Skandias före detta finansdirektör Ulf Spång och före detta Skandia-vd:n Lars-Eric Petersson. Överåklagare Christer vad der Kwast misstänker dem för flera allvariga brott.

Aftonbladet har talat med Ulf Spång.

– Jag hörde om anhållandet nu på morgonen. Jag är givetvis väldigt förvånad och trodde inte alls att sådant här kunde hända, säger han.

Är du orolig för att själv bli anhållen?

– Jag har svårt att se att det skulle kunna hända. Vi lever i ett rättssamhälle och jag har stort förtroende för rättsapparaten.

Men det hände Ola Ramstedt. Vad är det som skiljer ditt fall från hans?

– Jag vill inte kommentera någon annan än mig själv. Men det är obehagligt att vara misstänkt för så allvarliga brott. Och det som sker med Ola är också obehagligt.

Har du blivit kontaktad av åklagaren?

– Nej, jag har bara fått en tid för förhör inbokad i slutet av månaden.

Vad säger du om de anklagelser som riktas mot dig?

– När det gäller de stora punkterna som innehåller mycket pengar anser jag att det bevisats genom olika dokument att styrelsen hela tiden var helt informerad om vad som hände.

Du menar bonusprogrammen?

– Ja.

Misstankarna gäller även tre lägenheter som renoverats för över 12 miljoner kronor.

– Av de lägenheterna förfogar vi över en som min dotter bor i. Där har jag låtit en besiktningsman kontrollera om det gjorts någon lyxrenovering. Han använder sig av en tregradig skala: budget-, normal- och lyxrenovering. Enligt hans utlåtande är lägenheten normalrenoverad med en hel del budgetinslag. Ingen lyx, således. Dessutom betalade min dotter marknadspris för lägenheten när huset köptes av bostadsrättsföreningen.

Det handlar om ytterligare två lägenheter.

– Ja, den ena var till mig och min fru. Men där tackade vi nej innan kontraktet skrevs på. I samband med det frågade jag om det uppstått några kostnader som jag borde ta på mig och svaret var nej. I den tredje lägenheten bodde min son men han flyttade därifrån när huset skulle säljas.

Du anklagas för att ha fört över 20 miljoner kronor till ett skatteparadis vilket orsakat kostnader för sociala avgifter på 1,7 miljoner kronor.

– Vänta lite nu. De 20 miljonerna är pengar som Skandia avsatt till min pension och det är ingen som gör gällande att de inte skulle vara mina.

– Det är enbart de ökade sociala avgifterna som det handlar om, men det är ju inte pengar som kommit mig tillgodo.

Vad sysslar du med nuförtiden?

– Jag försöker lösa det här så att jag kan börja titta framåt igen.

Hur tror du att Ola Ramstedt känner sig?

– Jag vill inte kommentera det som rör honom.

När talade du senast med honom?

– Vi har inte talat med varandra sedan jag slutade på Skandia.

Läs också:

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM