Kronfågel återkallar 44,7 ton kyckling

Otjänlig som människoföda: ”Den bör inte ätas”

NYHETER

Kronfågel återkallar ett omfattande parti – 44,7 ton – grillad kyckling.

Den befaras otjänlig och har sålts till storkök, restauranger, skolkök och sjukhus.

Larmet kom sedan två gäster insjuknat på en restaurang i Norrköping.

På fredagsmorgonen beslutade Kronfågel att kontakta samtliga grossister som köpt den färdiggrillade kycklingen. Ett stort parti – motsvarande ett par veckors svensk konsumtion – kan vara otjänlig som människoföda.

Sallader, omeletter, pasta

Det handlar om styckfryst kyckling som sålts till storkök och grossister och vidare till restauranger, skolkök och sjukhus. Och används i rätter som wokar, wraps, sallader, taco/tortillas, omeletter, pajer och pasta.

– Men har man stekt det själv är det inget problem. Det är bara om man bara tinat köttet som gästerna kan drabbas, säger Kronfågels vd Anders Wallgren till aftonbladet.se.

Larmet kom från en grossist som sålt köttet till en rastaurang i Norrköping.

– Två av gästerna på restaurangen blev sjuka och man misstänkte detta kött, säger Anders Wallgren.

Inte tillräckligt tillagat

Kronfågel kallade då hem ett antal kartonger från två datum i december i fjol. Bland dessa hittades fem paket där delar av köttet inte var tillräckligt tillagat.

Men resultatet av den första analysen är positiv. Ingen av de värsta bakterierna – salmonella eller listeria – har hittats i det testade köttet.

– Vi vet ännu inte om det innehåller campylobacter. Det kan vara orsaken till att gästerna blev magsjuka.

Det farliga är om bakterien listeria finns med, eftersom campylobacter vanligtvis bara orsakar en rejäl magsjuka. Men för att vara säker kallas hela partiet – 138 av de 220 pallar kött som producerades mellan den 8 december och den 8 januari – hem.

”Mänskliga faktorn”

Kycklingen tillverkas enbart vid Kronfågels nyförvärvade anläggning i Valla i Södermanland.

– Vi tror att vi missat vid uppvärmningen i ugn. Det kan vara frågan om den mänskliga faktorn, säger Anders Wallgren.

Det kan handla om köttbitar som hamnat på varandra och inte blivit ordentligt grillade. Numera finns, enligt företaget, rutiner för att förhindra detta.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM