Falske läkaren gjorde amputationer

Opererade 18 gånger ensam – amputerade fingrar och tår

NYHETER

KARLSTAD

Den falske läkaren på sjukhuset i Torsby skrev inte bara ut narkotikapreparat till sig själv och andra - han opererade också ett stort antal patienter.

Det kom fram under den fortsatta utredningen på fredagen.

- Vi har fått fram en lista där hans namn förekommer 56 gånger, säger landstingsdirektör Ulf Öhman till TT.

- I 16 fall hade han varit assistent till en erfarenhet operatör, i 40-talet fall hade han varit operatör och 18 gånger hade han opererat ensam utan assistent och det är ju väldigt allvarligt.

Socialminister Lars Engqvist reagerar starkt på att fem personer arbetat som underläkare i Torsby utan att vara behöriga och utan svensk legitimation.

- Jag tycker att det är mycket, mycket allvarligt. Alla förväntar sig att de läkare som man möter i den svenska sjukvården ska vara legitimerade. Sjukvården bygger på att patienterna ska ha det förtroendet, säger Engqvist till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Skärpta anvisningar

Socialministern menar att Socialstyrelsen han behöva skärpa och förtydliga sina anvisningar för landstingens rekrytering av läkare.

Den obehörige 33-årige läkare som skrivit ut narkotikapreparat och opererat patienter var verksam på sjukhuset ett par år. Han hade studerat åtta terminer i Polen och det räckte för att bli underläkare i Torsby, även om det stred mot Socialstyrelsens regler.

När han började granskas närmare uppgav han att han hade ytterligare meriter, men när han inte kunde prestera någon skriftlig dokumentation fick han lämna sjukhuset förra året.

- Vi har begärt att få in underlag från Polen, säger Öhman.

Mannen har bland annat gjort finger- och tåamputationer samt ytterligare ett antal operationer. Han har också gett kortisoninjektioner i leder, trots att han saknat behörighet att behandla några patienter.

Patientjournalerna kollas

Hittills har ett 60-tal recept utskrivna av 33-åringen granskats av apoteket. Det är mest vanliga mediciner men även en del så kallade särskilda läkemedel, inklusive tung narkotika.

Apoteket överväger för närvarande en polisanmälan.

Erfarna kirurger och ortopeder granskar nu journalerna och patienterna följs upp för att kontrollera om några misstag begåtts.

De fyra andra medicinstuderande som anställts som underläkare trots att de saknade behörighet har studerat tio terminer i Tyskland. För dem tar sjukvården på sig allt ansvar för att det gått snett. De bedöms inte ha begått något fel vid anställningsförfarandet.

Biträdande landstingsdirektör Kristina Lange Carlsson bildade på fredagen en tillfällig ledningsorganisation för sjukhuset. Den ska fungera under utredningstiden som är beräknad till ett halvår.

Så kollar man sin doktor

Benny Öinert/TT