Mördare var med i sekten

Förhördes av polisen om kopplingarna till Knutby

NYHETER

Han är dömd för mord, våldtäkter, pedofili och koppleri.

Han har i flera år varit medlem i sekten i Knutby och känner den häktade pastorn.

Mannen bedöms som ett intressant vittne i mordutredningen och har förhörts av polis.

Den medelålders mannen var aktiv i församlingen i Knutby från 1997 och fram till för ett par år sedan. För församlingens medlemmar berättade han öppet att han suttit i fängelse. Men han sa aldrig för vad.

– Han hade gjort sitt och blivit frälst. Jag tyckte det var upp till honom om han ville berätta, säger en avhoppad församlingsmedlem.

13,5 år i fängelse

Mannen har dömts till totalt 13,5 års fängelse för flera grova våldsbrott, bland annat mord.

Efter avtjänade straff sökte han stöd i frikyrkomiljö – och hamnade i församlingen i Knutby.

– Jag är kristen sedan länge. Och när en av pastorerna la en informationslapp i brevlådan blev jag intresserad, säger han.

För ett par år sedan drog sig mannen dock tillbaka från församlingsarbetet. Han säger själv att han var kritisk till Knutbypastorernas bibeltolkningar och därför blev allt mindre aktiv.

Mycket trevlig

– Jag vet inte om han fick någon speciell kontakt med pastorn. Men jag uppfattade honom som en mycket trevlig kille, lite fundersam av sig, säger en tidigare medlem i församlingen.

Mannen är inte misstänkt för delaktighet i mordet på den 23-åriga pastorsfrun och mordförsöket på älskarinnas 30-årige man. Ändå är han intressant för polisen. Det är framför allt två faktorer som fått mordutredarna i Uppsala att visa mannen intresse:

l Hans kriminella och våldsamma förflutna.

l Hans kontakter med den häktade 32-årige pastorn.

Polisens teori är att mordvapnet – en revolver som ännu inte hittats – kommer från en kriminell miljö. Mordutredarna försöker nu kartlägga de miljöer som de tre häktade – pastorn, älskarinnan och barnflickan – rört sig i för att se om det går att hitta kopplingar till kriminella.

I den miljön passar mannen in. Och därför har han hörts upplysningsvis, enligt de rutiner som finns i en omfattande mordutredning.

Gick till polisen

Mannen uppger att det var han själv som kontaktade polisen efter mordet, eftersom han tyckte det var märkligt att den 26-åriga barnflickan – som han också känner – själv skulle kunna ha genomfört mordet.

I går förhördes den 32-årige pastorn i flera timmar av mordutredarna och fick frågor om konkreta händelser.

– Han besvarade frågorna. Han är angelägen att det hålls förhör med honom, och lite otålig. Han vill få saken utredd och komma ut från häktet, säger pastorns advokat Ola Nordström.

Anders Johansson, Petter Ovander, Fatima Johansson, Hans Österman