Lars-Eric Petersson kallad till förhör

Polisen vill höra Skandias förre vd på söndagen

NYHETER

Utredningen i Skandiahärvan rullar på allt snabbare.

  Förhöret med förre vd:n Lars-Eric Petersson tidigareläggs och han hörs nu redan på söndagen.

Förre vd:n Lars-Eric Petersson.

  Egentligen skulle Petersson förhöras den 19 februari, men under lördagen tog utredarna kontakt med hans advokat, Torgny Wetterberg, för att tidigarelägga den tiden.

  - Jag uppfattar det som att de har jobbat hårt och vill avsluta det här arbetet. Det är väl naturligt att man måste höra Petersson, det finns en polisanmälan från Skandia som även omfattar honom, säger Wetterberg till TT.

  Förhöret kommer att kretsa kring den faktura som gäller renoveringen av flera Skandiachefers lägenheter.

För högvarv

  Utredningen i Skandiaaffären går för tillfället på högvarv. I tisdags kallades förre vd:n för Skandia Liv Ola Ramstedt till förhör. Efteråt anhölls han misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

  I torsdags kväll hämtades förre finansdirektören Ulf Spång in till förhör och anhölls även han misstänkt för samma brott.

  Ramstedt släpptes i fredags, precis innan tiden gick ut för att han skulle kunna begäras häktad. Då hade åklagaren hört Ramstedt och Spång tillsammans för att ställa deras uppgifter mot varandra. Enligt överåklagare Christer van der Kwast är Ramstedt fortfarande misstänkt, men kan inte längre hota utredningen.

  På lördagen satt Ulf Spång fortfarande anhållen. Under eftermiddagen hördes han på nytt. Vid 18-tiden släpptes han på fri fot.

  Under lördagen hördes ytterligare två personer i utredningen. Vilka dessa var ville inte länskriminalens informatör Ulf Göranzon berätta.

  Förhören kan ses som "kontrollförhör". Utredarna ville kontrollera uppgifter som Ulf Spång lämnat genom att höra de andra två personerna om samma uppgifter.

Ifrågasatt faktura

  Kärnfrågan för överåklagare Christer van der Kwast är hur det gick till när kostnaden för lyxrenoveringen av flera Skandiachefers våningar förvandlades till en faktura på drygt 17 miljoner kronor som avsåg en ombyggnad av huvudkontoret.

  Skandias fastighetsbolag Diligentia betalade för renoveringarna av våningarna, men kostnaderna täcktes inte av de höjda hyrorna. Diligentia krävde under hela 2001 besked av Skandias ledning om hur kostnaden skulle betalas. I december det året gav Ola Ramstedt beskedet om att räkningarna skulle samlas i en faktura till moderbolaget, skriver Dagens Nyheter.

  Ola Ramstedt förklarade själv vid en presskonferens i fredags att det inte handlade om en falsk faktura utan i stället var det en olycklig formulering i en internfaktura som senare skulle regleras.

Läs också:

Fredrik Gunér/TT , Kjell Rynhag/TT