Tv avslöjade våldtäktsman

45-årig krigsveteran fastnade på bilder i övervakningskamera – som visades i dansk tv

NYHETER

Den 45-årige krigsveteranen var efterlyst för flera våldtäkter – och i tv visades hans bild.

Men den danske officeren vägrade ge upp.

Klädd i kamouflagekläder och med sin tjänstepistol trängde sig den 45-årige krigsveteranen in hos sitt sista offer – en 74-årig kvinna.

För ett år sedan trängde sig en man in i en 87-årig kvinnas lägenhet på ett äldreboende i Valby i Köpenhamn. Mannen – som utgav sig för att vara polis – våldtog kvinnan.

Danska BT rapporterar att ärendet förblev dock olöst och äldreboendet beslutade att installera en övervakningskamera för att skydda de boende. Och när mannen för ett par veckor sedan återvände rullade filmen.

Ingen anknytning till området

Han försökte ta sig in hos flera kvinnor, men misslyckades. Polisen hade dock något att gå på – och i onsdags och torsdags visades bilderna i dansk tv.

– Han var helt okänd av oss och hade ingen anknytning till området. Därför undersökte vi ett par intressanta namn först, men vi kunde snabbt avfärda dem, säger kriminalinspektör Per Leo Jepsen till BT.

Efter tv-sändningen fick polisen ett namn. Men den 45-årige soldaten han aldrig hämtas in för förhör.

Slog till igen

I stället slog han till igen. Fullt kamouflageklädd och beväpnad med sin tjänstepistol av kaliber 9-mm trängde han sig in hos en 74-årig kvinna.

Mannen – som tjänstgjorde i de danska styrkorna under kriget i forna Jugoslavien – påstod att det pågick en militärövning. Men han slet snart tag i kvinnan, drog in henne i sovrummet och våldtog henne.

Bad om förlåtelse

När han var klar bad han 74-åringen om förlåtelse och sa att han var lagd på det viset. Sedan sa han:

– Nu ska jag skjuta mig själv.

Han körde ned till stranden och gjorde som han sagt. Polis och ambulans larmades, men när de anlände var mannen redan död.

I soldatens bil låg flera avskedsbrev. I dessa erkände han vad han gjort och bad om ursäkt för ”sjuka tankar” om äldre kvinnor.

Mattias Lundell