Så lever Knutby-pastorn i häktet

Sitter i en cell på åtta kvadratmeter

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
ingen grannkontakt På häktet i Uppsala sitter pastorn och älskarinnan från Knutby, misstänkta för inblandning i mord och mordförsök. De har var sin cell på åtta kvadratmeter och det finns ingen möjlighet att prata med sin cellgranne.
NYHETER

I var sin cell i polishuset i Uppsala sitter pastorn och älskarinnan inlåsta 23 timmar om dygnet.

Bara ett par meter skiljer dem åt - men de får inte minsta chans att ses.

Älskarinnan har svårt att koncentrera sig. Pastorn läser mycket, bland annat Bibeln.

Båda hävdar att de är oskyldiga. Båda säger att de inte haft något att göra med mordet på pastorns 23-åriga hustru och mordförsöket på älskarinnans 30-årige make.

Rastas i bur

Det enformiga livet i häktet bryts bara av en timmes rast i en bur på taket, av de förhör som polis och åklagare kallar till och enstaka möten med advokaterna.

- Vi brukar prata om allehanda ting, inte bara om misstankarna och brottet. I fredags pratade vi om framtiden, hur den kan bli, säger den 26-åriga älskarinnans advokat Roger Häggquist.

Hon har kommit över den chock hon drabbades av då hon insåg att hon misstänks för stämpling till mord.

Cellerna i häktet är åtta kvadratmeter och kala. Där finns en bokhylla, ett litet handfat, ett enkelt bord, en säng - allt fastskruvat i väggar och golv - och en plaststol.

Både pastorn och älskarinnan sitter isolerade med restriktioner. De får inte ha någon kontakt med omvärlden, inga besök av utomstående, inga tidningar, ingen tv.

Kontakt med barnen

- Pastorn har viss kontakt med socialen angående barnen som är kvar i Knutby, annars är han avskärmad från omvärlden, säger pastorns advokat Ola Nordström.

Älskarinnan lägger tid på att läsa böcker, liksom pastorn, men ska ha svårare att koncentrera sig än pastorn. Hon ska också ha svårt att sova, något som gör hennes dagar i häktet längre - och tristare.

"Hon mår dåligt"

Den 26-åriga barnflickan, som erkänt mordet och mordförsöket, satt också hon i en cell i häktet. I torsdags fördes hon till rättspsykiatriska kliniken i Huddinge där hon ska undersökas.

Hennes humör och känslor har gått upp och ner de fyra veckor som i dag gått sedan hon greps.

- Hon tänker på det hon säger sig ha gjort och mår dåligt av det, säger hennes advokat Christer Söderberg till VG.

Petter Ovander