Sara Lidman allvarligt sjuk

Författarinnan vårdas på sjukhem i Umeå

NYHETER

Författarinnan Sara Lidman, 80, är svårt sjuk.

Sedan en tid vårdas hon på ett sjukhem i Umeå.

- Sara är väldigt sjuk och hur det går vet vi väl inte, säger Harriet Fyrberg, hennes förläggare.

Foto: OLA TORKELSSON
FOLKKÄR Den folkkära författarinnan Sara Lidman, 80, har insjuknat och vårdas på ett sjukhem i Umeå. "Sara är väldigt sjuk", säger Harriet Fyrberg, hennes förläggare.

Dagen före nyårsafton fyllde Sara Lidman 80 år. Födelsedagen firade hon hemma i Umeå. En tid efter det insjuknade hon.

- Jag kan inte säga vad hon lider av, men hon är ju en gammal människa och det är klart att hon också är trött, säger Harriet Fyrberg.

Hon har varit Sara Lidmans förläggare på Albert Bonniers förlag sedan 1987. Och under den tiden blivit en nära vän.

Lysande recensioner

Sara Lidman är en av våra mest kända och, numera, också folkkära författare. Hon debuterade 1953 med romanen om hembygden Missenträsk, den hette Tjärdalen, och hon fick lysande recensioner. Det är mycket ovanligt för en debutant.

Sedan dess har Sara Lidman funnits med i den svenska debatten. Ibland har hon stått mitt i den med sitt korta, gråa hår spretande åt alla håll. Inför sin 80-årsdag sa hon, att ilskan fortfarande finns kvar.

Hon följde upp Tjärdalen med Hjortronlandet, Regnspiran och Bära mistel. Alla fyra böckerna handlade om det hårda livet för folket i Norrlands inland.

Hon följde senare upp detta med Jernbanesviten om sju romaner. Dessa har nu kommit ut i två samlingsvolymer.

Sara Lidman blev en av de hårdaste kritikerna mot Vietnamkriget. Hon reste runt landet och höll flammande tal, hon deltog i demonstrationer och hon skrev, skrev, skrev.

Arg på USA

Hon är lika arg på USA i dag. Nu för kriget i Irak.

- Nu är de inne i Irak och bryter mot folkrätten. USA nonchalerar den med en total arrogans. Saddam Husseins förbrytelser mot det irakiska folket är bara ett svepskäl för USA:s ockupation, sa hon i en födelsedagsintervju i DN.

Hon har bott större delen av sitt liv i Missenträsk i Västerbottens inland. Där var hon född. För några år sedan skänkte hon gården till Umeå universitet, där hon är hedersdoktor.

Själv flyttade hon till Stockholm, men återvände till Umeå för tre år sedan. Hon hyr en liten lägenhet på universitetsområdet.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM