Oh la la för svenskt vin

Franske vinexperten: Det var inte alls tokigt

NYHETER

PARIS - Oh la la! Svenskt vin, utropar kräsne vinexperten David Cobbald och rynkar misstänksamt på näsan.

Han smakar " och ler.

- Inte alls tokigt, säger han förvånat.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
HMMM De två franska vinexperterna Eric Riewer och David Cobbald testar svenska viner på en mässa i Paris. I mitten står Murat Sourakis som producerar vin i Skåne.

Heljaröd årgång 2002 har överraskat den franska vinexperteliten som i går samlades på den första Scandinavian Wine Fair som hölls på Svenska Klubben i Paris.

"Tre stjärnor"

Vinflaskan är beviset på att Sverige inte alls ligger för långt norrut för att odla vinrankor och som ger vin.

- Grattis! Jag ger det tre stjärnor av fem, säger kände journalisten Eric Riewer till producenterna Murat Sofrakis och Lena Jörgensen.

Deras vinrankor odlas i Klagshamn i Skåne.

- Vi vill dock att vinet ska bli ännu bättre innan vi låter Systembolaget sälja det, poängterar Murat.

Men vinspecialisten Roger Cleret spottar dock snabbt ut Heljaröd i en skål och ställer bestämt ifrån sig glaset.

- Alltför syrligt. Jag tvivlar på att det någonsin kan mogna, säger han och skakar på huvudet.

Svårflirtade

De franska vinexperterna är svårflirtade och svenskt fruktvin gick det inte ens att få dem att smaka på.

18 svenska vinproducenter fanns med på mässan. Christine von Eggers Rudd har vingård i södra Frankrike.

Hennes vinterrosévin Chateau de Palays fick dock experterna att skina upp.

- Det är ett bra bordsvin med personlig smak, kommenterar David Cobbald.

Att ta sig in på den franska marknaden är ändå ett tufft jobb.

"Helst franskt"

I världens främsta vinland står utländska viner bara för två procent av försäljningen.

- Fransmännen dricker helst franskt. Men jag tror ändå att de skandinaviska vinerna står sig i konkurrensen, säger vinmässans arrangör Britt Karlsson.

Johan Tollgert