Kycklingar masslaktas i USA

NYHETER

LOS ANGELES

Nu har den dödliga fågelinfluensan spritt sig till USA.

För att stoppa smittan avlivades i 12 000 kycklingar i Delaware.

- Just det här viruset dödar inte människor, säger Michael Scuse vid Delawares jordbruksdepartement.

Kycklingdag i Thailand.

Kycklingarna avlivades på en bondgård i södra Kent County efter att två smittade fåglar upptäckts.

- De testades positivt för det allvarliga H7-viruset, säger Scuse.

Viruset skiljer sig från H5N1-viruset som upptäckts i Asien. Där har det dödat 18 personer i Thailand och Vietnam som kommit i kontakt med de smittade djuren. Myndigheterna har svarat med att slakta miljoner fåglar.

Scuse tonade i natt ner riskerna för en omfattande epidemi i USA.

- Jag är tämligen säker på att viruset inte har spritt sig. Men för att vara på den säkra sidan ska djurflockar inom en radie på drygt tre kilometer testas, sa han.

Bondgård i karantän

Först i övermorgon kommer resultatet. Scuse uppger att de avlivade kycklingarna ska komposteras på den bondgård som nu är under karantän.

För USA kan virusets spridning bli dyrt. Redan i går stoppade Sydkorea amerikansk import av kycklingar. Samtidigt meddelade lantbruksdepartementet i Kina att tre nya fall av fågelinfluensan upptäckts i provinserna Hubei, Henan och Jiangxi.

"Kyckling-ätar-dag"

I Thailand försöker myndigheterna övertyga invånarna om att det inte är farligt att äta höns, så länge köttet är stekt eller kokt. För att ge den inhemska industrin extra draghjälp arrangerades i går en "kyckling-ätar-dag". Statsminister Thaksin Shinawatra drog på sig ett förkläde och serverade gratis ägg och kyckling till dem som vågade trots rädslan.

Inte första gången

H5-viruset har funnits i USA förut. Det upptäcktes första gången i landet 1983 och 1984, då myndigheterna tvingades avliva mer än 17 miljoner fåglar. Det resulterade i att äggpriserna steg med mer än 30 procent.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM