Presidentkandidat mystiskt försvunnen

Putin-kritiker spårlöst borta sedan två dagar

Foto: AP
Ivan Rybkin, till höger, tillsammans med oligarken Boris Berezovsky.
NYHETER

Den ryske presidentkandidaten Ivan Rybkin har försvunnit.

Först i går godkändes han som kandidat.

Då hade Putinkritikern och den före detta talmannen varit spårlöst borta i två dagar.

Larmet kommer från Ivan Rybkins familj och kollegor. Brittiska BC rapporterar att de inte har hört av honom sedan i torsdags.

Ivan Rybkin var tidigare talmannen i den ryska duman och nära medarbetare till förre presidenten Boris Jeltsin.

Häftig motståndare

På senare år har han gjort sig känd som en av landets häftigaste motståndare till Valdimir Putin. Han har anklagat presidenten för att styra sitt land med rädslan som vapen och krävt att Putin ska vika från sin hårda linje och inleda förhandlingar med de ryska rebellerna.

I veckan gick Ivan Rybkin dessutom ut i en helsidesannons i ryska tidningen Kommersant – och sa sig ha bevis för att Vladimir Putin skulle ha tveksamma kontakter med näringslivet.

På lördagen – två dagar efter hans försvinnande – godkände duman Ivan Rybkin som presidentkandidat. Han blev därmed den femte att ta upp kampen mot den sittande presidenten och ytterligare två har ansökt om att få kandidera.

Promenadseger väntas

Valet den 14 mars väntas dock bli en promenadseger för Putin. Ivan Rybkin har inte heller setts som någon utmanare, men hans kontakter har väckt intresse.

Han leder ett parti grundat av oligarken och finansmannen Boris Berezovsky och sägs ha nära kontakter med denne. Boris Berezovsky är en av de sex finansmän som tagit strid med Putin och har – precis som fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj – flytt landet för Storbritannien.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM