Flera svåra olyckor i halkan

Svart söndag i trafiken – över 40 skadade till sjukhus

Foto: Christina Blom / TT-ELA / SCANPIX
Sex personer skadades i en trafikolycka på riksväg 45 söder om Mellerud vid femtiden på söndagseftermiddagen. Det var två personbilar som krockade, två personer måste klippas loss av räddningstjänsten.
NYHETER

Det blev en svart söndag i trafiken.

I underkylt regn och halka inträffade flera svåra olyckor runt om i landet.

En person har avlidit och över 40 förts till sjukhus.

Olyckorna började redan under natten till söndagen i regnet, snön och halkan. Främst i södra Sverige rapporterades en rad olyckor.

Bara i Skåne uppger SOS att nio personer fick föras till sjukhus efter bilolyckor efter en rad singelolyckor fram till tidigt på söndagsförmiddagen. Och SMHI varnade tidigt för ishalka i hela Götaland.

Temperaturen föll

När temperaturen föll senare på söndagen kom olyckorna slag i slag på flera håll i Syd- och Mellansverige:

Kronobergs län rapporterades under inledningen av söndagskvällen flera trafikolyckor i svår halka. Vid Väckelsång sydost om Växjö skadades fem personer när två personbilar kolliderade och flera smärre krockar inträffades sedan i trängseln vid olycksplatsen.

Ytterligare sju personer rapporteras skadade vid tre olyckor något tidigare under söndagseftermiddagen. De inträffade på riksväg 122 vid Linneryd och på riksvägarna 25 och 126.

Vid 16-tiden avled en äldre man av de skador han ådrog sig i samband med en trafikolycka i utkanten av Ystad.

Två personbilar krockade i en rondell i staden och rondellen tre vuxna och två barn skadades.

Klämdes svårt

Den äldre mannen klämdes dock så svårt att han avled av sina skador innan han hann kom till sjukhus.

En person som blev vittne till olyckan chockades svårt och fick också föras till sjukhus. Olyckan orsakade ett stort räddningspådrag och vägen var avstängd i en timme medan räddningsarbetet pågick.

Sex personer skadades i en trafikolycka söder om Mellerud vid femtiden på söndagseftermiddagen.

Det var två personbilar som krockade på riksväg 45. Enligt SOS Alarm klämdes flera personer fast i bilarna och samtliga sex fick föras till sjukhus.

I samband med olyckan tvingades polisen stänga av vägen, precis som vid en annan olycka på E6 vid Stenungsund.

Fem personer fick föras till sjukhus, men ingen av dem var allvarligt skadad.

Frontalkrock på E22

I en frontalkrock på E22, ett par kilometer öster om Jämjö i östra Blekinge, skadades tre personer. En av de två personbilarna kom, av okänd anledning, över på fel sidan av vägen.

Polisen uppger att det inte handlade om en halkolycka och att de tre fick föras till sjukhus. Trafiken på E22 stängdes av under räddningsarbetet pågick.

Fyra bilar var inblandade i en trafikolycka på väg 66 mellan Fagersta och Virsbo strax före klockan 19 på söndagskvällen.

I bilarna färdades sammanlagt 14 personer.

– Åtta personer är förda till akuten i Västerås. Jag vet inte hur allvarliga skadorna är, men det ska inte vara några livshotande skador, säger Lars Näsmark, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland, till TT.

Han berättar att en bil kom över på fel sida och krockade med en annan. Därefter kom en minibuss samt ytterligare en bil och körde in i dem.

– Det är väldigt dåligt väglag här nu, säger Näsmark.

På grund av olyckan var det begränsad framkomlighet på vägen.

Minst åtta fordon

En trafikolycka med minst åtta fordon inblandade skedde vid 21-tiden på söndagskvällen i södergående körfält på E 4 vid Hallunda trafikplats söder om Stockholm.

  Ett spädbarn fördes till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna för kontroll. Flera personer togs lindrigt skadade till sjukhus i ambulans.

  - Dessutom fördes en skadad och en anhörig till Huddinge sjukhus i polisbil, på grund av brist på ambulanser, säger Michael Johansson, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

  Efter olyckan var södergående körfält avstängt i cirka en timme.

  Området var mycket drabbat i halkan. Inom loppet av en och en halv timme inträffade ytterligare tre olyckor.

  En personbil körde av E 4 och voltade i Vårby Backe. En person fördes i ambulans till Huddinge sjukhus. Hans skador är oklara.

In i vägräcket

  Vid Kungens kurva körde en bil in i vägräcket, och på Vårby bro över E 4 kolliderade två fordon. Där finns inga rapporter om personskador.

Tre personer fick föras till sjukhus i Kristianstad efter en olycka sent på söndagskvällen på väg 121 i Vilshult i västra Blekinge. Bilen de färdades i körde av vägen och enligt polisen rådde svår halka vid olyckstillfället. Ingen uppges ha fått livshotande skador.

Mattias Lundell, TT