Dramat ska bli långfilm

Producenter i kö för att dramatisera mordet och intrigerna

NYHETER

Knutbydramat blir film.

De stora filmproducenterna diskuterar redan upplägg och manus.

- Jag har ett konkret förslag här och det är definitivt inte avvisat, säger Daniel Alfredson, SVT:s dramachef.

Foto: ulf höjer
dokumenterar knutby TV4:s reporter Karin Svärd har tillsammans med fotografen Phil Poysti följt församlingen i Knutby. Deras film blir den första av flera om dramat i samhället utanför Uppsala. Flera stora filmproducenter är intresserade av att filmatisera mordet och intrigerna.

Norrmalmstorgsdramat. Palmemordet. Trippel-morden i Åmsele.

Brott som skakade Sverige - och blev film.

Nu står Knutby på tur.

Redan förra veckan fick SVT Drama in ett förslag på manus.

- Det finns en fascination kring Knutby, men vi måste absolut undvika att anhöriga och andra som är inblandade kommer till skada, säger Daniel Alfredson till Aftonbladet.

En mördad pastorsfru, en mordmisstänkt barnflicka. Frikyrkopastorn och hans älskarinna misstänks för medhjälp. Första hustruns mystiska dödsfall utreds på nytt. Och så Kristi brud, kvinnan som sägs styra församlingen, men vägrar att visa sig för allmänheten.

Alla element

- Det innehåller alla element för att kunna göra en bra serie eller långfilm, ingen tvekan om det, säger Hans-Jörgen Riis Jensen, programutvecklare på SVT till Sveriges Radios Kulturfredag.

Men det kan dröja. Kanske flera år.

- Det finns väldigt många saker att hantera innan man gör det. Den gestaltande dramatiken är känsligare än många andra uttrycksformer, säger Daniel Alfredson.

En rundringning som Kulturfredag gjort visar att flera av de stora filmproducenterna är intresserade av att filmatisera mordet och intrigerna i det lilla samhället utanför Uppsala.

- Det skulle onekligen bli en ganska spännande film. Jag har pratat om det, med Kristi brud i huvudrollen, säger Lena Redberg, utvecklingschef och producent på Sandrews filmproduktion.

Johan Mardell, produktionschef på SF, säger att det kan bli aktuellt att göra film av Knutby om det får gå lite tid.

Dokumentär i TV 4

Redan nu går filmkamerorna på högvarv i Knutby. Knappt en månad efter mordet påbörjade TV4 en dokumentär om dramat.

Pastorerna har gett reportern Karin Svärd ensamrätt att följa deras arbete. Med det hoppas de visa upp en mindre sluten bild än den de hittills förmedlat.

- Jag är förvånad att de visat en sådan öppenhet. Än så länge har jag fått ställa de frågor jag vill och fått filma deras olika möten - men vi får inte vara med hela tiden, säger Karin Svärd.

Fatima Johansson, Petter Ovander