”Kungen ska inte åka på statsbesök utan minister”

Birgitta Ohlsson (fp) tänker ställa statsministern till svars

NYHETER

Nu blir kungens uttalanden om sultanen av Brunei partipolitik.

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) går till hårt angrepp mot kungen – och regeringen.

– Han ska aldrig mer åka på statsbesök utan minister för bevisligen har han väldigt svårt att skilja mellan demokrati och diktatur, säger hon.

Foto: ulf höjer
kritisk mot kungen – Han ska inte åka på statsbesök utan minister, säger folkpartisten Birgitta Ohlsson som redan tidigare kritiserat kungens besök i Brunei.

Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot för folkpartiet och ordförande i Republikanska föreningen. Och riktade förra veckan hård kritik mot kungens resa.

Efter kungens uttalanden om sultanen i dag riktar Birgitta Ohlsson nu sin kritik mot regeringen.

– Jag tänker ställa utrikesminister Laila Freivalds och Göran Persson till svars. Det här har verkligen varit ett exempel på att något måste hända, Sverige måste bli skarpare i frågor om frihet, säger hon.

I kungens resa ingår besök i Vietnam och Brunei. I Vietnam var utrikesminister Laila Freivalds med, i Brunei är statssekreterare Krister Nilsson regeringens representant.

Birgitta Ohlsson anser att det inte räcker. Hon kräver att en minister ska vara med för att ge tyngd åt kritiken av brotten mot mänskliga rättigheter.

– Kungen får inte uttala politiska åsikter. Därför är det oansvarigt att han sänds till ett diktatoriskt land utan en minister som kan föra fram den politiska kritiken, säger Birgitta Ohlsson.

Samtidigt går hon till attack mot kungen.

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt och beklämmande att en svensk statschef går ut och säger att Brunei är ett positivt land och att sultanen verkar vara en trevlig kille, säger hon.

– Han kan inte skilja på sina roller. Han har inget mandat alls att uttala politiska åsikter.

Är det inte så att du – som är känd republikan – bara tar tillfället i akt att kritisera kungen?

– Nej, visst är jag republikan. Men jag kritiserade Laila Freivalds häromdagen när jag tyckte att hon inte var tillräckligt tuff i kritiken mot Vietnams diktatoriska regim.

Fredrik Lindén, Mattias Lundell