Mordet i Knutby rekonstruerat

Nya uppgifter i förhör kontrollerade på platsen i dag

Foto: BJÖRN LINDAHL
Experter från rikskriminalen deltog vid dagens rekonstruktion i Knutby.
NYHETER

Polisen rekonstruerade i dag mordet i Knutby.

Efter nya förhörsuppgifter blev det aktuellt att återskapa händelserna.

Samtidigt valde man att undersöka pastorns första frus badkarsolycka.

I flera timmar arbetade Uppsalapolisens tekniker och utredare och experter från rikskrim för att ta fram en fullständig bild av händelserna i Knutby. Och rekonstruktionen ses som en viktig del av förundersökningen av mordet och mordförsöket.

Troligt händelseförlopp

– Syftet är att få fram ett troligt händelseförlopp. Rekonstruktionen görs sedan vissa uppgifter framkommit i förhör med de misstänkta, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, till Aftonbladet.

I samband med rekonstruktionen fick man därför också en chans att kontrollera de misstänktas uppgifter – och se om allt stämmer i teorin.

Ett stort antal tekniker och utredare deltog i återskapandet av händelserna och man gick igenom pastorsvillan och grannhuset. Dessutom medverkade åklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom och en rättsläkare.

Dödlig dos medicin

Polis och åklagare ville dock återskapa mer än händlserna den 10 januari då den 23-åriga pastorsfrun och hennes 30-årige granne sköts. Man valde också att titta närmare på den 32-årige pastorns första frus död 1999.

Fallet avskrevs då som en olycka. Men som Aftonbladet avslöjat hade frun en dödlig dos medicin i sig och utredningen har åter öppnats.

Samtidigt återupptog Kustbevakningen i dag försöken att dyka efter mordvapnet vid Ölandsbron. Men vädret var emot dykarna och något verkligt försök blev det inte.

Nu avvaktar man bättre väder.

Mattias Lundell, Olle Castelius